Actualitate

12 icoane considerate făcătoare de minuni păstrate în Iaşi

În lăcaşurile de cult din Iaşi sunt numeroase icoane făcătoare de minuni, potrivit doxologia.ro. În lista care cuprinde capodopere de iconografie se află şi Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Socola, care s-a aflat pentru o vreme în biserica de la „Academia Teologică” din Mănăstirea Socola, România.

Mărturii despre minunile acestei icoane dă Episcopul Melchisedesc Ştefănescu în lucrarea sa Tratat despre cinstirea şi închinarea icoanelor, din anul 1890. Potrivit scrierilor, pe 1 februarie 1854, icoana Maicii Domnului de pe catapeteasma Bisericii „Schimbarea la Faţă a Domnului” a început să plângă la sfârşitul Sfintei Liturghii. Primul care a observat minunea a fost paraclisierul, apoi ieromonahul Isaia, care l-a înştiinţat pe Episcopul Filaret Scriban, rectorul seminarului. Crezând că este stropită cu apă sfinţită, Episcopul Filaret a scos icoana din cadru şi a examinat-o. Icoana a plâns timp de două luni.

Potrivit doxologia.ro, vestea minunii petrecute la Iaşi s-a răspândit în scurt timp în toată România, iar pelerinii au venit pentru a se ruga Maicii Domnului. După construirea Catedralei Mitropolitane din Iaşi, icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Socola a fost aşezată vizavi de moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, fiind ferecată în argint de boierul Nicolae Roznovanu.

O altă icoană făcătoare de minuni este cea la Mănăstirea Golia, care o înfăţişează, de asemenea, pe Maica Domnului. Potrivit istoricilor, icoana este aşezată în biserica reconstruită de Vasile Lupu după ce aceasta ar fi vindecat miraculos pe fiul voievodului, Ştefăniţă, şi pe soţia sa, Ecaterina Cercheza. După vindecarea lui Ştefăniţă, doamna Ecaterina a ferecat în aur şi pietre preţioase această icoană. Şi Ecaterina a mulţumit icoanei făcătoare de minuni pentru că „a mântuit-o de boala cea lungă“, potrivit monumentul.ro.

La Mănăstirea Hadâmbu se află, de asemenea, icoane făcătoare de minuni. „Din această icoană în care coroanele Mântuitorului şi Maicii Domnului sunt din aur, decorate cu pietre preţioase precum rubine, safire şi smaralde, deseori a izvorât mir.

Pentru prima dată a lăcrimat ochiul drept al Maicii Domnului în duminica Bobotezei anului 1992, apoi în 1993, în ajunul Sfintei Cuvioase Parascheva au curs trei picături de mir din umărul drept. De asemenea, şi din Icoana Sfântului Ioan Botezătorul aflată tot în lăcaşul de cult de la Hadâmbu izvorăşte mir. Pentru prima dată a vărsat mir de Bobotează, după slujba Sfintei Liturghii, pe 6 ianuarie 1999, la ora 12.00“, se arată în prezentarea făcută pe site-ul manastireahadambu.ro.

Lista icoanelor făcătoare de minuni din judeţul Iaşi 

• Icoana Maicii Domnului – Biserica Mitropoliei din Iaşi (Bd. Ştefan cel Mare 16) adusă de la Mănăstirea Socola 

• Icoana Maicii Domnului – Manastirea Golia, Iasi (Str. Cuza Voda 51) 

• Icoana Maicii Domnului (“Prodromiţa”) – Manastirea Bucium, Iasi (Str. Păun 14) 

• Icoanele (cele 2) Maicii Domnului – Biserica “Sf. Nicolae Domnesc”, Iasi 

• Icoana Mântuitorului şi icoana Maicii Domnului (care plang; minune neconfimata oficial) – Biserica „Sf. Nectarie” din cartierul „Alexandru cel Bun”, Iasi

• Icoana Sf. Spiridon – Biserica “Sf. Spiridon” (din cadrul Spit. “Sf. Spiridon”), Iasi (Bd. Independentei 1, Pta. Unirii) 

• Icoana Sf. Mina – Biserica “Sf. Andrei şi Mina”, Iaşi (lângă Palatul Culturii) 

• Icoana Maicii Domnului – Mănăstirea Dobrovăţ, Com. Dobrovăţ, jud. Iaşi 

• Icoanele Maicii Domnului (cele 3), Icoana Mântuitorului şi Icoana Sf. Ioan Botezătorul – Mănăstirea Hadâmbu, Com. Mogoşeşti, jud. Iaşi 

• Icoana Maicii Domnului – Biserica din Com. Parcovaci (lângă Hârlău), jud. Iaşi 

• Icoana Maicii Domnului – Mănăstirea Miclăuşeni, Com. Butea, jud. Iaşi 

• Icoana Sf. Nicolae – Biserica „Sf. Nicolae”, com. Valea Seaca, jud. Iaşi.

Sursa: Adevarul.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *