Externe

120 de zile printre piratii somalezi

Cei cinci marinari romani (patru din Constanta si unul din Bucuresti) au fost eliberati duminica de piratii somalezi. Starea de sanatate a celor cinci tineri (toti avand intre 28 si 35 de ani) este buna, a comunicat presei ministrul de Externe al Romaniei, Cristian Diaconescu.

Precizam ca cei cinci marinari romani se aflau la bordul vasului italian Buccaneer, impreuna cu alti zece marinari italieni si unul croat. Ei au fost tinuti captivi patru luni, timp in care piratii au insistat pentru o rascumparare de 30 de milioane de dolari. Presa din Romania scrie ca, in cele din urma, cei cinci au fost rascumparati cu cinci milioane de dolari.

Conditiile in care s-a aflat echipajul navei Buccaneer, in cele 120 de zile, au fost destul de dure. In cea de-a 51 zi, capitanul navei, italianul Mario Iarloi, povestea cotidianului „Corriere della Sera” ca subordonatii sai aproape ca s-au pierdut cu firea din cauza lipsei de apa potabila (beau din disperare apa de mare), foamei si, nu in ultimul rand, a lipsei de medicamente. Presiunea este cu atat mai mare cu cat sase dintre membrii echipajului au fost mutati la tarm si dispersati in satele de pescari pentru a face si mai dificila o eventuala interventie militara in forta pentru salvarea lor, scria ziarul italian. „Trebuie sa ne eliberati, altfel le vom cere piratilor sa ne impuste ei. Suntem multi bolnavi, unii chiar de inima, altii sunt cu moralul la pamant, nu avem doctori aici, eu nu reusesc sa ingrijesc persoane care nici macar nu stiu ce au si nu pot sa le fac bine doar uitandu-ma in ochii lor”, spunea disperat capitanul vasului.
Apropo de comportamentul piratilor somalezi, membrii echipajului unei alte nave, indiene, capturate de acestia si eliberate dupa doua luni in schimbul unei recompense, declarau ca piratii „sunt mai degraba animale”, iar perioada de captivitate a fost „o disperare totala”.

Cei cinci marinari romani sunt asteptati acasa saptamana viitoare.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *