Istorie

14 martie în istorie. FBI întocmeşte, în premieră, o listă a celor mai căutaţi infractori

Divizia de Investigaţii Criminale (CID) a FBI a făcut o selecţie a dosarelor celor mai căutaţi infractori, în acest sens fiind mobilizaţi numeroşi ofiţeri. Această idee a fost preluată de către directorul FBI, la acea vreme J. Edgar Hoover, de la un jurnalist, William Kinsey – redactor-şef la International News Service. Discutând despre posibilitatea de a-i identifica mai uşor pe „băieţii răi”, jurnalistul a propus publicarea unui articol. Lista „Ten Most Wanted Fugitives” a fost realizată de agenţii speciali ai CID şi de funcţionari ai Departamentului de Afaceri Interne din SUA. Aceştia au propus criteriile după care să fie selectaţi „candidaţii”, iar ultimul cuvânt l-a avut directorul general al FBI.

FBI a continuat tradiţia întocmirii listei „Ten Most Wanted Fugitives” la fiecare zece ani. Persoana care s-a aflat cel mai mult în respectiva listă a fost Donald Eugene Webb. Căutările au început în 1981 şi au durat 25 de ani, 10 luni şi 27 de zile. Acesta a fost acuzat de uciderea unui poliţist într-o mică localitate din statul Pennsylvania şi a fost a 375-a persoană inclusă în listă. Pe 31 martie 2007, Webb a fost eliminat din rândul celor mai căutaţi răufăcători, fără să fi fost prins.

Pe lista „Ten Most Wanted” îl găsim şi pe Osama Bin Laden (şeful al-Qaida, urmărit pentru atentatele asupra Ambasadei SUA din Tanzania şi din Kenya din 7 august 1988, când au murit peste 200 de persoane, dar şi pentru alte atacuri teroriste. Pentru prinderea lui a fost anunţată o recompensă de 25 de milioane de dolari).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *