14 martie în istorie: FBI întocmeşte, în premieră, o listă a celor mai căutaţi infractori
Divizia de Investigaţii Criminale (CID) a FBI a făcut o selecţie a dosarelor celor mai căutaţi infractori, în acest sens fiind mobilizaţi numeroşi ofiţeri. Această idee a fost preluată de către directorul FBI, la acea vreme J. Edgar Hoover, de la un jurnalist, William Kinsey – redactor-şef la International News Service.
Discutând despre posibilitatea de a-i identifica mai uşor pe „băieţii răi”, jurnalistul a propus publicarea unui articol. Lista „Ten Most Wanted Fugitives” a fost realizată de agenţii speciali ai CID şi de funcţionari ai Departamentului de Afaceri Interne din SUA. Aceştia au propus criteriile după care să fie selectaţi „candidaţii”, iar ultimul cuvânt l-a avut directorul general al FBI.
FBI a continuat tradiţia întocmirii listei „Ten Most Wanted Fugitives” la fiecare zece ani. Persoana care s-a aflat cel mai mult în respectiva listă a fost Donald Eugene Webb. Căutările au început în 1981 şi au durat 25 de ani, 10 luni şi 27 de zile. Acesta a fost acuzat de uciderea unui poliţist într-o mică localitate din statul Pennsylvania şi a fost a 375-a persoană inclusă în listă. Pe 31 martie 2007, Webb a fost eliminat din rândul celor mai căutaţi răufăcători, fără să fi fost prins.
Pe lista „Ten Most Wanted” îl găsim şi pe Osama Bin Laden (şeful al-Qaida, urmărit pentru atentatele asupra Ambasadei SUA din Tanzania şi din Kenya din 7 august 1988, când au murit peste 200 de persoane, dar şi pentru alte atacuri teroriste. Pentru prinderea lui a fost anunţată o recompensă de 25 de milioane de dolari).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!