20 de întreprinderi din R. Moldova vor primi asistență financiară cu susținerea PNUD și a Japoniei
Douăzeci de afaceri mici și mijlocii din Republica Moldova vor primi asistență financiară nerambursabilă în valoare a câte 20 de mii de dolari pentru a-și crește productivitatea, competitivitatea și durabilitatea afacerilor. Companiile vor beneficia de asistență în cadrul proiectului Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) „Răspunsul multidimensional la provocările emergente în materie de securitate umană”, finanțat de Guvernul Japoniei, transmite MOLDPRES.
Asistența va fi alocată pentru modernizarea vechilor linii de producție, modernizarea capacităților de recoltare și respectarea standardelor de siguranță alimentară.
Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yoichiro Yamada, a subliniat importanța și beneficiile pe care le au întreprinderile competitive mici și mijlocii în activitatea economică a unei țări.
„Beneficiarii de asistență reprezintă întreprinderile mici și mijlocii, care au reușit să contribuie la îmbunătățirea eficienței și competitivității, precum și la reducerea impactului negativ asupra mediului. Companiile mari sunt în mod firesc mai cunoscute, dar adevărata forță a economiei constă în sănătatea și vitalitatea IMM-urilor”, a spus Yoichiro Yamada.
La rândul său, reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, Daniela Gasparikova, a declarat că întreprinderile mici și mijlocii contribuie semnificativ la dezvoltarea economiei și la crearea de locuri de muncă în Moldova și au un rol important în setarea unui exemplu de eficiență energetică și de protecție a mediului.
„Sunt convinsă că susținerea financiară acordată astăzi de Japonia și PNUD pentru 20 de afaceri locale va contribui la creșterea productivității acestora, la reducerea impactului asupra mediului și va crea oportunități de muncă decentă pentru populația locală”, a menționat Daniela Gasparikova.
Jumătate dintre companiile beneficiare sunt din domeniul agroalimentar din trei microregiuni-țintă, din raioanele Dubăsari, Criuleni, Nisporeni, Cimișlia și Basarabeasca. Alte zece întreprinderi sunt din domeniul non-agroalimentar din regiunile-cheie Cahul și Ungheni, care găzduiesc un număr mare de refugiați.