Actualitate

25 octombrie, Ziua Armatei Române. Ziua eliberării totale a teritoriului național de sub ocupația ungaro-germană

Cu această ocazie, va fi arborat Drapelul național la sediile instituțiilor militare, se va ridica Marele Pavoaz la bordul navelor militare maritime și fluviale și vor fi organizate ceremonii militare și activități comemorative în toate garnizoanele din țară, în teatrele de operațiuni și în țările în care România are acreditați atașați ai Apărării.

Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959. 25 octombrie 1944 semnifică data eliberării totale a teritoriului național de sub ocupație hortysto-fascistă. Ultimele orașe eliberate au fost Satu Mare și Carei.

Eliberarea întregului teritoriu național s-a obținut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajați nemijlocit în luptă, între 23 august și 25 octombrie 1944. Dintre aceștia, au fost uciși sau răniți circa 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 prizonieri.

Eliberarea părții de nord-est a Transilvaniei nu a însemnat și încetarea luptelor duse de Armata României, care a continuat războiul antifascist alături de puterile Națiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei, până la victoria finală. ”Ajunse la frontieră din 1940, diviziile noastre — menționa comunicatul Marelui Stat Major din 25 octombrie 1944 — sunt gata de un nou efort și de noi lupte alături de marii noștri aliați, până la înfrângerea totală a forțelor germano-maghiare”.

Militarii români din teatrele de operații sărbătoresc această zi prin organizarea unor ceremonii militare și a unor activități culturale și sportive, la care vor fi invitați și parteneri din coalițiile multinaționale.

Armata României participă cu efective la diverse misiuni internaționale de combatere a terorismului, de sprijinire a păcii sau umanitare. Majoritatea lor activează sub egida NATO, al cărei membru România este din 29 martie 2004.

Prima acțiune de luptă a Armatei României în afara granițelor naționale, de după Revoluția din 1989, a început la 8 martie 1996, alături de contingentele armatelor statelor membre NATO și partenere, în teatrul de operații din Bosnia-Herțegovina, cu Batalionul 96 Geniu. În anul 2000, Armata României și-a început participarea la misiunea NATO KFOR din provincia Kosovo, cu personal de stat-major și, ulterior, cu subunități specializate, de nivel de companie.

România a dislocat, în iulie 2002, în Afganistan, primul batalion de infanterie format din 405 militari, sub comanda Forței Internaționale de Asistență pentru Securitate. Iulie 2003 a marcat începutul contribuției militare românești la Operațiunea ”Iraqi Freedom”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Patriotismul este conectat cu simboluri. Faptele, eforturile incununate cu succes au un stegar. Eforturile sunt impulsionate de nazuitte. Cu acestea din urma vreu sa spun ca trebuia adusa o informatie asociata cu 25 octombrie. Inforatie importanta pentru generatiile noi, chiar si pentru cele mijlocii; informatie importanta chiar si pentru reprezentanti ai generatiei vechi. Deci, cu ce eveniment deosebit al istoriei nationale coincide ziua de 25 octombrei?

    1. Comunistii au ascuns coincidenta semnificativa a datei de 25 Octombrie, cu nasterea celui care a facut posibila intoarecerea armelor la 23 august. … Ori, or fi vrut sa induca in constinta “omului nou” un eveniment asociat cu istoria lor internationalista; 1959, anul de oficializare a Zilei Armatei, era in acea era!) ?
      La randul lor, atat Lenin’ cat si Stalina, …. comunistii sovietici, data “Marii Revolutii din Octombrie, nu au asociat-o, nu au vrut s-o lege de data nasterii a celui individ care a starnit momentul, a comandat, a adus la indep;liniere victoria bolsevicilor, individ caruia i-au crapat capul cu o securea mexicana. Ori, materilul contondent o fi fost de faptricatie sovietica, cine stie?

  2. Totusi, aici nu se spun multe, articolul este doar o parte din adevar, doar ce se spune romanului spre a i se umple inima de mandrie. Lucrurile stau cam asa, in realitate: in 25 octombrie 1944 au fost eliberare Satu Mare si Carei, apoi armata romana continuand inaintarea prin Ungaria, pana in Cehia. Daca va uitati la harta, cu situatia din 1941, veti vedea ca Transilvania era mai mare decat ceea ce este astazi incorporata in Romania. Ce se s-a intamplat cu restul din Transilvania ? A ramas la Ungaria. Se pune intrebarea: cine a facut imparteala asta si asa ? O sa fiti surprinsi sau nu: Stalin insusi a hotarat ca actuala Transilvanie (mai mica decat originala) sa fie atribuita Romaniei, ca drept pedeapsa aplicata Ungariei pt ca a participat cu Germania inca de prima data, nefortata de nimeni, la lupta contra Rusiei. Un expert rus propusese ca Transilvania sa devina un stat independent, insa, a intervenit Stalin direct, care a spus: “Rransilvania va ramane pe veci Romaniei”. Tot Stalin a considerat ca Rusia sa isi ia pt ea Basarabia si Bucovina de Nord. Ca urmare, degeaba ar fi eliberat armata romana Satu Mare si Carei la 25 octombrie 1944, caci, daca Stalin ar fi hotarat ca Transilvania sa fie data Ungariei, atunci nu ar fi contat ce a facut armata romana. Romania a eliberat toata Transilvania originala, dar cu toate astea s-a ales doar cu o parte (e drept ca cea mai mare, dar nu toata). Poate astfel intelegeti de ce Victor Orban are relatii excelente cu Putin, pt ca mai mult ca sigur ca si Orban a citit istoria si stie cine a decis soarta Transilvaniei. Nu inteleg de ce nu se spune adevarul, pt ca si in acest ziar tot se ascunde adevarul. Daca eu nu scriam aceste aici, banuiesc ca nu stiati despe Stalin si Transilvania.

    1. Singura cale de anighilare a consecintelor Dictatuli de la Viena era acel Ordin al lui Mihai I din data de 23 august 1944. Alternative, garantii de recuperare a Transilvaniei nu existau.

  3. Sa ne bazam pe suficienta ta fara de margini, carevasazica; ne-ai adus informatii despre “Stlalin si Transilvania”, recte, sa reconsidedram judecarea “Frontului VEstic”, ….. Stalin era, ori se schimbase in baiat giugiuc ?
    Vezi Doamne Comandantul Suprem al AR a emis un ordin ce a condus la prabusirea accelerata a resurselor tarii, a impins aramta la sacrificeii enorme si inutile, … fiindca a ordonat intoarcerea armelor imp;otriva ocupantilor hortisti, ….. nu i-a trecut prin cap ca Stalin , in anul de gratie 1944, gandea si actiona ca protector (!?) al Romanicei !
    Eu cred ca, din contra, aveam de procedat ca in disciplina cea mai exacta, matematica, ….. metoda prin reducere la absord. Chiar de-ar fi sa credem incredibulul – metamorfozarea Tartorului Absolut in Cavalerul Dreptatii; ….. mai mult, ca era “doable” calatoria dumitale in timp, ca ai fi soptit la urechea lui Mihai I argumentul de Vizionar: Trebuiau luate toate masurile, dar absolut toate, pentru recuperarea Transilvaniei partial ocupate, era absolut necesara intoarcerea armelor impotriva celor din odioasa alianta in care Ro se impotmolise vreme de 4 ani.

    1. “Stalin era, ori se schimbase in baiat giugiuc ?”. Din pacate asta este realitatea. Stalin a considerat ca Romania merita Transilvania pt ca a intors armele si a redus razboiul contra Germaniei, pedepsind Ungaria ca a fost tot timpul de partea Germaniei. Nu l-am privit pe Stalin pt ce a facut in rest in URSS, nici ca a luat Basarabia si Bucovina de Nord. Doar am explicat aici faptul (realitatea) ca apartenenta Transilvaniei la Romania nu i se datoreaza armatei romane, cum se minte adesea, ci culmea, lui Stalin, aceasta pt ca indiferent ca armata romana a eliberat teritoriile pana la Carei, Satu Mare, acest lucru nu ar fi contat daca Stalin ar fi decis sa dea Transilvania Ungariei. Stalin a cantarit ce era mai avantajos pt el la acel moment si asa a gasit de cuviinta. Nu il caracterizez pe Stalin daca este “giugiuc” sau nu, ci relatez FAPTELE, care in articol s-au ascuns, lasand impresia ca armata romana poarta gloria, cand de fapt a fost decizia lui Stalin. Ca Stalin are alte belele pe cap NU CONTEST, dar acestea au fost faptele in ce priveste Transilvania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *