Social

60% dintre cetățenii moldoveni susțin integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană

Aproape 60% dintre cetățenii moldoveni susțin integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Potrivit „INFOTAG”, acest lucru îl arată rezultatele unui sondaj realizat de CBS-AXA, la comanda Institutului pentru politici şi reforme europene (IPRE), care au fost făcute publice marți.

Prezentând rezultatele sondajului, directorul CBS-AXA, Vasile Cantarji, a remarcat că 59,2% dintre respondenți susțin aderarea Republicii Moldova la UE, în timp ce 31,6% n-o susțin. Restului le-a fost greu să răspundă. Potrivit sondajului, dacă s-ar desfăşura un referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană, 55,4% ar vota „pentru”, iar 30,6% – „împotrivă”.

În același timp, peste 60% dintre cetățeni recunosc că Moldova nu este pregătită să adere la UE. Potrivit studiului, 33,7% dintre respondenți consideră că republica nu este deloc pregătită să se alăture UE, 29,8% – nu este prea pregătită. Doar 14,3% dintre participanți consideră că Moldova este pregătită pentru aderarea la UE.

Cele mai mari așteptări ale respondenților după aderarea Moldovei la UE ar fi: reducerea corupției (16,6%); securitate și stabilitate (16,5%); posibilitatea de a lucra/studia liber în UE (15,5%); libertatea de circulație în interiorul UE (15,1%); prosperitatea economică (15,1%). În același timp, 17,6% n-au așteptări, iar unui număr de 8,1% le-a fost greu să răspundă.

Sondajul a fost realizat în perioada 13-28 iunie, cu participarea a 1120 de respondenți cu vârste de peste 18 ani. Marja de eroare este de 3%.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. 60% vor chipurile in UE doar fiindca fratii rusi momentan nu mai sunt atat de atractivi, de cand fac razboi. Ce sa cauti acum in Rusia? Te mai trezesti dracu pe front… Daca nu era asta, altfel erau parerile. Cred ca in realitate pana si turcii vor mai mult in UE, decat moldovenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *