Social

7 aprilie 2009: Procurorii au mâinile legate: probele au dispărut

Despre restul leziunilor corporale spuneau că sunt mai vechi şi că, probabil, le aveam şi înainte de arest. Iar prima întrebare a procurorilor nu a fost cine şi de ce m-a bătut, dar: „De unde ştii că au fost fraudate alegerile?”, a povestit Vitalie Creţu, unul dintre tinerii bătuţi de poliţie la evenimentele din aprilie 2009, în cadrul şedinţei Clubului Jurnaliştilor de Investigaţie cu tema „Carenţe şi rezultate în investigarea cazurilor de tortură înregistrate după evenimentele din 7 aprilie 2009”.

Tânărul a acţionat în judecată poliţiştii care l-au bătut, dar acum se arăta indignat de faptul că autorităţile tărăgănează examinarea dosarului său. „Am fost bătut cu picioarele în faţa Spitalului Nr.1 de către colaboratorii de poliţie, iar Curtea de Apel a decis în privinţa acestui caz precum că asta se încadrează în limitele legii. Am depus recursul la Curtea Supremă de Justiţie cinci luni în urmă, dar, până astăzi, nu am niciun răspuns”, s-a plâns tânărul.

Avocaţii publici prezenţi la eveniment au menţionat că, din cauza reacţiei întârziate în primele zile a autorităţilor, au fost pierdute multe probe, întrucât în demonstrarea cazurilor de tortură este necesară reacţia promptă, în caz contrar nu vor mai putea fi identificaţi autorii sau nu vor putea fi dobândite suficiente dovezi.

„În cazurile de tortură, foarte multe lucruri nu au fost făcute la timp, de aceea, din păcate, nu vom avea sentinţe de condamnare a torţionarilor. Procurorii care mai investighează sau reprezintă în instanţă cazurile de tortură din 7 aprilie au, practic, mâinile legate, pentru că, după un an şi jumătate, ei nu mai pot face nimic – probele deja au dispărut”, a spus Olesea Doronceanu, avocat public.

Şeful interimar al Direcţiei Agent Guvernamental din cadrul Ministerului Justiţiei, Lilian Apostol, a declarat că, la scurt timp după evenimentele din 7 aprilie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat Guvernului şapte cazuri în care s-a invocat violarea dreptului la libertate şi siguranţă şi a art. 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, aplicarea relelor tratamente şi a torturii. Cinci din aceste cazuri au fost reglementate pe cale amiabilă.

În anii 2010 şi 2011 au mai fost comunicate Guvernului alte două cazuri legate de evenimentele din 7 aprilie, iar în unul dintre ele există deja o hotărâre a CEDO, care urmează să fie publicată pe 6 decembrie 2011.
Potrivit datelor Procuraturii Generale, în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009, procurorii au examinat 108 sesizări, în baza cărora au fost pornite 58 de dosare penale. Dintre acestea, 27 de dosare penale în privinţa a 44 de poliţişti au fost expediate în instanţele de judecată. Până acum, în cazul a nouă persoane au fost emise sentinţe de achitare, iar în trei cazuri – sentinţe de condamnare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *