Actualitate

7 beneficii ale uleiului de măsline

"Ghidurile de nutriĹŁie elaborate de specialiştii în domeniul sănătăţii organismului şi alimentaĹŁiei arată o recomandare fermă de schimbare a obiceiurilor noastre alimentare actuale – pentru România sunt vizate în special obiceiurile tradiĹŁionale româneşti, bazate pe un consum mare de carne roşie (porc, vită), derivate de carne procesate (tip mezel), grăsimi animale, gătirea prin prăjire, consumul crescut de pâine, cartofi şi făinoase şi introducerea ca stil de viaţă sănătos alternativ a dietei de tip mediteraneean. Ea stă la baza alimentaĹŁiei oamenilor din ţări precum Italia, Grecia şi FranĹŁa la care s-a observat, în ultimii 10-15 ani, o evoluĹŁie staĹŁionară a stării de sănătate, asta în comparaĹŁie cu restul populaĹŁiilor din Europa sau America unde s-au înregistrat adevărate explozii statistice ale bolilor metabolice cronice:- diabet, obezitate, sindrom metabolic, boli cardio-vasculare şi neurologice degenerative, cancere”, spune medicul LuminiĹŁa Florea pentru Gândul.

“În recomandarile acestei diete mediteraneene un rol important îl joacă grăsimile vegetale – în special uleiurile vegetale, seminĹŁele şi oleaginoasele, care vin ca o alternativă la grăsimea animală clasică, demonstrată ca fiind foarte nocivă pentru organism.

Uleiul de masline se extrage din fructele proaspete ale măslinului şi este un ulei vegetal utilizat în special în alimentaĹŁie, dar şi în alte domenii. Din punct de vedere nutriĹŁional este una dintre cele mai importante surse de grăsimi mononesaturate din natură (73 g%), aşa numitele ”grăsimi bune”, şi cu un conĹŁinut scăzut de grăsimi saturate (11g%), numite şi ”grăsimi rele”, fără colesterol, fără glucide sau proteine, cu un conĹŁinut relativ scăzut de vitamine sau minerale (excepĹŁie vitamina E). Mare atenĹŁie la aportul lui caloric ridicat – aprox 900 kcal/ 100 g (specific tuturor uleiurilor sau grăsimilor din natură), de aceea se recomandă prezenĹŁa uleiului de măsline cu măsură într-o dietă echilibrată, sănătoasă, în special în forma lui crudă, ca adaos în salate sau mâncare la rece şi neprelucrat termic prin prăjire”, mai precizează medicul specialist în diabet şi nutriĹŁie din cadrul centrului medical Pro Vita.

Rolul uleiului de măsline în alimentaĹŁia şi viaĹŁa noastră:

1. Uleiul de măsline este o sursă naturală de antioxidanĹŁi – vitamina E şi polifenoli, cu rol principal de diminuare a apariĹŁiei peroxizilor implicaĹŁi în generarea proceselor oxidative, inclusiv cele de îmbătrânire, a inflamaĹŁiei, a proceselor degenerative – canceroase şi a patologiei cardio-vasculare. Nivelul de polifenoli este variabil de la un tip la altul de ulei de măsline (poate varia de la 180 mg/ kg – un conĹŁinut redus de polifenoli până la 800 mg/ kg – conĹŁinut mare de polifenoli) şi el ĹŁine de calitatea măslinelor din care provine, de metoda de conservare şi depozitare, de zona geografică de unde a fost recoltat, etc şi se corelează cu gustul amărui al uleiului (cu cât conĹŁinutul în polifenoli este mai ridicat, cu atât gustul uleiului este mai amărui şi mai picant şi mai valoros nutritiv).

2. Olecanthalul, produsul chimic din uleiul de măsline, are un puternic efect antiinflamator, asemănator medicaĹŁiei clasice. În prezent se studiază posibilul rol curativ şi protector al olecanthalului în tratarea bolii Alzheimer.

3. Previne cancerul de sân, ovarian sau testicular.

4. Prin acizii graşi mononesaturaĹŁi continuĹŁi în proporĹŁie de până la 70 – 80 % , uleiul de măsline joacă un rol esenĹŁial în echilibrul şi dinamica grăsimilor în sânge, scăzând nivelul LDL colesterolului (colesterolul rău, responsabil de evenimentele cardiovasculare acute sau cronice) şi creşte nivelul HDL colesterolului bun de protecĹŁie cardio-vasculară.

5. Este un aliment foarte bine tolerat digestiv, fiind indicat în dieta persoanelor cu gastrită sau ulcer gastric.

6. Rol protector împotriva apariĹŁiei litiazei renale.

7. Asigură un drenaj corect al vezicii biliare, cu stimularea secreĹŁiei de bilă şi o digestie eficientă (în cantitate mică – 1 linguriţă, se poate consuma dimineaĹŁa, înainte de micul dejun, pentru că îmbunătăţeşte digestia). 

 gandul.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

babasının taş gibi bir kadını bulup evlenmeye karar vermesi porno ve onu bir de kendi yaşadıkları eve getirmesi sonucunda mobil porno hayalini kurduğu seksi kadının üvey annesi gibi sex hikayeleri olduğunu fark eden genç adam seks tecrübesinin ve üst sex izle seviye olduğu dışarıdan bakıldığında çok net şekilde porno seyret belli olan üvey annesini hayal edip 31 çekerek düşlerken porno izle odanın oradan geçen mature üvey oğlunu görür Odaya hd porno gelip sikini kimin için kaldırdığını soran üvey annesiyle porno farkında olmadan yakınlaşan genç adam boşalmak mobil porno izle için olgun bir kadının hayallerini kurduğunu söyleyince mature porno izle sikini eline alıp amına sokmadan çıplak şekilde üzerine çıktı