Moldova

7 cereri pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională

Prima etapă a concursului pentru funcţia de judecător al CC a fost demarată în şedinţa Consiliului de joi, 10 ianuarie. Vasile Guţu, ofiţerul de presă al CSM, a comunicat că după ce au fost admise cererile, numele şi CV-urile candidaţilor au fost publicate pe pagina electronică a CSM. „Toţi doritorii pot vedea cine sunt candidaţii, pot comunica opiniile lor, îi pot lăuda sau critica”, a spus Vasile Guţu.

În a doua etapă a concursului membrii Consiliului se vor întruni în şedinţă şi vor analiza fiecare candidat în parte. Consiliul Superior al Magistraturii i-a ales în februarie 2007 în funcţia de judecători la CC pe Victor Puşcaş şi Valeria Şterbeţ. Primul nu mai are dreptul să-şi depună candidatura deoarece a fost judecător constituţional 2 mandate. Valeria Şterbeţ a avut un singur mandat şi şi-a depus repetat.

Pe lângă candidatura Valeriei Şterbeţ, a fost admisă şi cerea lui Veaceslav Zaporojan, judecător asistent la Curtea Constituţională. Mai vrea să devină judecător constituţional Nicolae Roşca, preşedintele Colegiului Disciplinar de pe lângă CSM, şi avocatul Dumitru Braşoveanu. Judecătorul internaţional la Curtea Constituţională din Bosnia şi Herţegovina, Tudor Panţâru, la fel şi-a depus candidatura. Alţi doi candidaţi sunt doctorul habilitat în drept şi membru al CSM, Igor Dolea, şi conferenţiarul universitar, Mihai Corj.

Judecătorii constituţionali Dumitru Pulbere şi Elena Safaleru la fel îşi încheie mandatele. Ei au fost numiţi în funcţie de către Parlament. Aceştia urmează a fi schimbaţi tot de către legislativ. Secretarul general al Curţii Constituţionale, Rodica Secrieru, a comunicat pentru Info-Prim Neo că Parlamentul decide cum să aleagă cei doi judecători, iar dacă anunţă un concurs public, atunci Comisia juridică, numiri şi imunităţi trebuie să selecteze candidaţii.

Curtea Constituţională este alcătuită din şase judecători, cu un mandat de şase ani. Autorităţile competente de a desemna judecătorii constituţionali sunt Parlamentul, Guvernul şi Consiliul Superior al Magistraturii, fiecare din acestea desemnând câte doi judecători.

Pentru a deveni judecător al Curţii Constituţionale candidatul trebuie să aibă pregătire juridică, o înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 15 ani de muncă în sistemul juridic, în învăţământ sau în activitatea ştiinţifică, să fie cetăţean al Republicii Moldova cu domiciliul în ţară. Limita de vârstă este de 70 ani.  

Sursa: Info-prim.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *