733 de cadre didactice LIPSESC în școli și grădinițe
Informaţia a fost distribuită universităţilor şi colegiilor de profil, pentru repartizarea absolvenţilor promoţiei 2012, transmite MOLDPRES.
Nicolae Ghenciu, şef de direcţie la Ministerul Educaţiei, a specificat, astăzi, că cele mai multe cadre didactice lipsesc în raioanele Cimişlia, Hînceşti, Cahul, Cantemir şi în UTA Găgăuzia. Cei mai solicitaţi specialişti care urmează să fie angajaţi sînt educatori în grădiniţe, profesori de matematică, de informatică, de fizică, de limba română, de limba franceză, de istorie şi de educaţie fizică.
Potrivit Ministerului Educaţiei, viitorii absolvenţi ai universităţilor şi colegiilor, inclusiv cei care au studiat în bază de contract, care se vor angaja, conform repartizării, în instituţii de învăţămînt din mediul rural, în primii trei ani vor beneficia de mai multe facilităţi. Astfel, absolvenţii universităţilor, angajaţi în sate, vor primi, pe perioada primilor trei ani, 30 de mii de lei din partea statului, iar absolvenţii colegiilor vor primi, respectiv, 24 de mii de lei. De asemenea, această categorie de profesori trebuie să beneficieze de locuinţă gratuită, acordată de administraţiile publice locale pentru perioada activităţii în localitatea respectivă sau de acoperirea cheltuielilor pentru închirierea locuinţei.
Totodată, aceştia vor beneficia, timp de trei ani, de compensarea lunară a costului a 30 kW de energie electrică şi de asigurarea gratuită, în fiecare an, cu un metru cub de lemne şi o tonă de cărbune, iar în cazul încălzirii cu gaze – compensaţii băneşti.
În cazul concedierii tînărului specialist, la cerere sau pentru fapte imputabile, pînă la expirarea acestui termen, acesta va restitui sumele achitate pînă la data disponibilizării.
În anul trecut, 341 de tineri specialişti, absolvenţi ai facultăţilor pedagogice în 2011, angajaţi în şcolile din sate, au beneficiat de indemnizaţii unice, oferite în cadrul primei tranşe, 344 de specialişti, absolvenţi ai anului 2010, au primit a doua tranşă a indemnizaţiei, iar 466 de specialişti, absolvenţi ai anului 2009, au primit tranşa a treia, la sfîrşitul celui de-al treilea an de activitate, notează MOLDPRES.
Via Moldpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!