746 de milioane de euro de la UE – „pentru stabilizare”
Banii vor fi transmişi în perioada 2014-2020, au afirmat reprezentanţii Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă şi Victoria Bucătaru, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, unde au prezentat elementele noii Politici Europene de Vecinătate.
UE a angajat resurse semnificative pentru stabilizarea ţărilor din vecinătate, în total, peste 15 miliarde de euro. „Deşi suportul bugetar pentru Republica Moldova este sistat, UE în continuare ajută Moldova prin programe specifice, astfel încât asistenţa financiară continuă să existe”, a menţionat directorul de programe al APE, Victoria Bucătaru.
Noua Politică Europeană de Vecinătate prevede că pentru a maximaliza impactul asistenţei financiare, Republica Moldova va trebui să dea dovadă de rezultate vizibile în domeniul reformelor economice, sociale şi politice. „Dacă aceste rezultate se vor lăsa aşteptate, cu siguranţă nici cele 746 de milioane nu vor ajunge în ţara noastră. Dacă nu va exista acest angajament, nu doar susţinerea politică va fi minimă, dar şi ajutorul financiar va fi revăzut”, a menţionat directorul APE, Victor Chirilă.
Potrivit lui, clasa politică din ţara noastră trebuie să ţină cont de noua schimbare nu doar de ton, dar şi a percepţiei europene faţă de Moldova. „E timpul să înţelegem că perioada „romantismului” în relaţia cu UE a trecut. Anul acesta este extrem de grăitor şi dacă ne dorim ca într-o zi să obţinem perspectiva de integrare europeană, este important să ne mobilizăm cât mai curând posibil la nivelul întregii societăţi”, s-a exprimat directorul APE.
O altă prevedere a noii Politici Europene de Vecinătate presupune lărgirea semnificativă a posibilităţilor de participare a partenerilor în cadrul programului Erasmus+, inclusiv prin oferirea unui nivel sporit de finanţare. De asemenea, UE va colabora cu partenerii săi pentru a denunţa dezinformarea.
„În plus, noi ar trebui să avem o strategie foarte clară de cum vom implica şi autorităţile publice locale şi regiunile în implementarea Acordului de Asociere şi a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător. Până în prezent, toată atenţia era concentrată asupra autorităţilor centrale. Dacă nu vom avea o strategie de comunicare eficientă cu regiunile, cu siguranţă vom avea mari deficiente în implementarea Acordului”, a afirmat Victoria Bucătaru.
IPN
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!