Actualitate

97 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Mobilizare generală în România, în diaspora și în Republica Moldova, pentru manifestații unioniste

A fost doar o singură excepție, între 1918 și 1940, când pământul spălat de Prut și Nistru făcea parte din România Mare. Dar acea scurtă pauză de suveranitate a gintei latine a fost flancată de două lungi "anotimpuri" în care Basarabia a stat, și încă mai stă, dincolo de granița românească. Au fost mai întâi cei 106 ani, din 1812 până în 1918. La care se adaugă alți 75 de ani, din 1940 până azi. Deși se vorbește acum tot mai apăsat despre unirea Republicii Moldova cu România, este încă greu de spus când anume se va înfăptui acest deziderat.

Manifestații pe tot cuprinsul țării

Dacă tot vorbim de unioniști, atunci să spunem că Platforma "Acțiunea 2012" anunță pentru week-end-ul care urmează manifestații de amploare, menite să amintească atât momentele istorice, cât și vama încă existentă între cele două state românești. Astfel, chiar mâine, pe 27 martie, bucureștenii sunt chemați în Piața Universității, pentru a desena cu trupurile lor o imensă hartă a României, cuprinzând și Basarabia. Este ziua în care, cu 97 de ani în urmă, Sfatul Țării de la Chișinău vota unirea Republicii Democratice Moldovenești cu România. Alte reuniuni publice vor avea loc în diverse colțuri ale României, în Alba-Iulia, Bacău, Baia Mare, Bârlad, Botoșani, Brăila, Cluj-Napoca, Constanța, Drobeta-Turnu Severin, Galați, Iași, Petroșani, Pitești, Slobozia, Suceava, Târgu Jiu, Târgu Mureș, Timișoara și Tulcea.

Vibrează și românii din diaspora

Și nu numai atât, pentru că nici românii din diaspora nu vor fi mai prejos. Aceeași ocazie va genera un tumult al comunităților din Europa, amintind de Paris, Roma, Padova, Bolognia, Veneția, Atena, Barcelona, Madrid, Copenhaga, Luxemburg, Dublin, cât și din Statele Unite ale Americii. Chișinăul anunță, pentru duminică, 29 martie, o Mare Adunare Tricoloră, organizatorii mizând pe cel puțin câteva mii de oameni care îmbrăca centrul orașului în cele trei culori ale drapelului României. Să luăm aminte la cele spuse în Parlamentul de la Chișinău, în 1918. Un neam nu trebuie să uite că are totuși puterea să-și decidă singur soarta.

Sursa: romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *