Acces liber la dosarele KGB?
Ieri, preşedintele interimar Mihai Ghimpu a convocat o şedinţă cu participarea reprezentanţilor SIS, Ministerului Afacerilor Interne, Procuraturii Generale, dar şi membrilor Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din RM. Discuţiile au vizat problema transmiterii dosarelor din depozitele speciale de stat de la SIS şi MAI la Arhiva Naţională, precum şi reabilitarea tuturor persoanelor condamnate de sovietici pe nedrept. Ghimpu a cerut ca acest transfer să se facă într-un timp cât mai scurt, iar persoanelor interesate să li se asigure accesul liber la dosare.
Preşedintele interimar a dispus crearea unui grup de lucru, alcătuit din reprezentanţii acestor instituţii, care să formuleze programul şi modalitatea tehnică de transmitere a dosarelor. „Suntem disponibili în orice moment să transmitem toate dosarele care se păstrează la noi. Suntem dispuşi de ieri, nu de astăzi”, a declarat după şedinţă directorul adjunct al SIS, Valentin Dediu.
Petru Vicol, directorul Arhivei Naţionale, susţine însă că arhiva nu dispune de spaţii pentru a prelua dosarele de la SIS şi MAI. Pe de altă parte, istoricii afirmă că la Arhiva organizaţiilor social-politice (fosta Arhivă de partid) există spaţii în acest sens. „Noi suntem gata să transmitem. E problema Arhivei Naţionale dacă zice că nu are spaţii”, a mai adăugat Dediu.
„Este o victorie, întrucât pentru prima dată după 1990 s-a pus problema transmiterii dosarelor de la SIS şi MAI la o instituţie civilă”, susţine Mihai Taşcă, secretarul Comisiei pentru studierea regimului comunist totalitar. Istoricul afirmă că în câţiva ani au dispărut mai bine de 150 de mii de dosare din fosta Arhivă de partid. Deci acolo loc există pentru a prelua dosarele comunismului. „Nu este neapărat nevoie de o hotărâre de guvern. Legea cu privire la SIS spune că dosarele care prezintă interes istoric se transmit la Arhiva Naţională”, precizează Taşcă. Acum toată problema e în voinţa conducerii Serviciului de Stat de Arhivă şi a celor de la Arhiva Naţională să preia fondurile ascunse mult timp publicului larg.
Paralel cu transmiterea dosarelor urmează să fie reabilitaţi toţi cei condamnaţi pe nedrept de puterea sovietică. Potrivit viceprocurorului general Igor Serbinov, în cazul când există o hotărâre judecătorească de condamnare, procurorii vor verifica legalitatea ei şi vor înainta recursul de anulare la Curtea Supremă de Justiţie, iar în cazurile în care oamenii au fost condamnaţi de organele extrajudiciare – dvoici, troici, Consfătuirea Specială – procuratura emite hotărâri de reabilitare, fără a parcurge procedura judecătorească. Nimeni nu poate spune câte persoane nu au fost reabilitate. Numărul lor poate ajunge la câteva zeci de mii.
Istoricii insistă ca acest transfer să se facă cât mai rapid, deoarece pe an ce trece numărul dosarelor scade. Potrivit lor, în 1991, din Arhiva de partid au fost nimicite 230.359 de unităţi. Totodată, prin ordinele KGB al URSS din 1990, numai în perioada 1990-1991 au fost distruse peste 14.000 de dosare. SIS a continuat distrugerea dosarelor cel puţin până în 2007.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!