Istorie

Acum are loc prăbușirea unuia dintre ultimele imperii. Conștiința rusă se va schimba – din imperială, în națională. Procesul este adesea sângeros / Istoric

În 1991, a venit rândul “Imperiului rus”, salvat de bolșevici, să se dezintegreze.

“Privind toată această groază dintr-o perspectivă istorică, în general, nu se întâmplă nimic special. Adică, unul dintre ultimele imperii tradiționale se prăbușește. Această prăbușire a început cu mult timp în urmă – în 1917. Apoi, în condițiile Primului Război Mondial – sau imediat după Primul Război Mondial – Imperiul Otoman, Imperiul Austro-Ungar s-a prăbușit. Anglia și Franța nu au supraviețuit victoriei celui de-al Doilea Război Mondial. Imperiul portughez – cel mai vechi și mai puternic – a fost primul care a împărțit lumea – s-a prăbușit la mijlocul anilor 1970. Iar în 1991 a venit rândul Imperiului Rus, care a fost salvat, reformatat de bolșevici în condiții noi”, a spus istoricul ucrainean și profesorul Universității Harvard Serghei Plohii.

Plohiia remarcat că prăbușirea unui imperiu este un proces, “adesea sângeros“. În opinia sa, un astfel de proces durează zeci de ani.

“Și în acest sens, pe de o parte, privind războiul modern, la suferința și la această agresiune, neprovocată… Pe de o parte, cunoașterea istoriei este oarecum liniștitoare – în acest sens, există anumite modele. Pe de altă parte, aceasta face ca situația să fie poate și mai tragică. Pentru că există o înțelegere a faptului că aceste lucruri nu se termină repede”, a adăugat Plohii.

Istoricul nu a prezis datele prăbușirii, dar a subliniat: “cu cât rezistența va fi mai puternică, cu atât Ucraina va avea mai mult succes în apărarea independenței sale, cu atât mai repede va avea loc procesul de reformatare, inclusiv a conștiinței rusești de la conștiința imperială la cea națională“.

“În cele din urmă, acest proces se încheie cu națiunile imperiale care încep să gândească diferit, să trăiască diferit și, în general, să intre în societatea statelor naționale. Acest proces poate fi unul de lungă durată. Cu cât rezistența este mai puternică și mai eficientă, cu atât acest proces este accelerat mai repede. Așa că nu știu data exactă, anul, luna, dar pentru mine acest proces este foarte clar”, a spus Plohii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *