Social

Adoptat de Parlament! Hărțuirea și victimizarea vor fi pedepsite contravențional

Joi, 15 decembrie, Parlamentul a adoptat în lectura a doua, mai multe modificări legislative care au scopul de a îmbunătăți mecanismele de protecție împotriva discriminării, transmite MOLDPRES.

Inițiativa legislativă a fost elaborată în contextul Planului național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană și are scopul de a înlătura deficiențele cadrului normativ în acest domeniu.

Documentul prevede extinderea criteriilor de nediscriminare, îmbunătățirea colectării de date în materia egalității, monitorizarea, evaluarea și raportarea anuală a rezultatelor și consolidarea cadrului instituțional. Astfel, Codul contravențional a fost completat cu noțiunile de „hărțuire” și „victimizare”. Astfel, va fi sancționat orice comportament nedorit care conduce la crearea unui mediu intimidant, ostil sau ofensator, având drept scop sau efect lezarea demnității unei persoane. Totodată, hărțuirea de conotație sexuală rămâne a fi sancționată de Codul penal.

O altă prevedere a documentului este completarea Legii cu privire la asigurarea egalității cu criterii discriminatorii, inclusiv cele referitoare la originea socială, națională, statut social, stare de sănătate, opinii politice sau orice alte opinii. Includerea acestor criterii derivă din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului.

Proiectul de lege a fost votat de 53 de deputați.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *