Timpul Local

Agricultorii cer convocarea şedinţei extraordinare a Parlamentului

Aşa cum s-a hotărât în cadrul unei întruniri a reprezentanţilor organizaţiilor nonguvernamentale din ramura agriculturii, mai întâi a fost expediată o adresare către preşedintele R. Moldova Nicolae Timofti, preşedintele Parlamentului Marian Lupu şi prim-ministrul Vlad Filat.

În ea se menţionează, între altele, că, în condiţiile secetei din anul curent, în afară de majorarea cotei TVA, agricultorii se confruntă cu diverse probleme – accesul limitat la credite, la piaţa mijloacelor de producţie, la pieţele de desfacere a produselor agricole, în schimb fiind nevoiţi să procure resurse energetice costisitoare.

Tocmai de aceea, Federaţia Naţională a Fermierilor din Moldova, Uniunea Republicană „UniAgroProtect”, Federaţia Naţională „Agroinform”, asociaţiile producătorilor de struguri, fructe, carne, cereale, sfeclă de zahăr i-au solicitat preşedintelui Nicolae Timofti să nu promulge legea cu privire la politica fiscală pentru 2013, iar spicherului Marian Lupu să convoace şedinţa extraordinară a Parlamentului R. Moldova pentru a reexamina politica bugetar-fiscală pentru 2013 şi să ia în considerare propunerile organizaţiilor neguvernamentale din domeniul agricol: menţinerea cotei TVA pentru producţia agricolă în mărime de 8%; menţinerea cotei TVA la producţia de zahăr în mărime de 8%; înregistrarea benevolă a plătitorilor de TVA de la prima tranzacţie; eliminarea accizelor la combustibil pentru agricultură; stabilirea impozitului pe venit la cota zero pentru următorii cinci ani, precum şi anularea prevederilor privind modalitatea de plată a concediilor medicale.

Ieri, conducătorii organizaţiilor nonguvernamentale sus-numite s-au întâlnit cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, la a căror propunere, aşa cum argumentează Ministerul de Finanţe, a fost introdusă cota standard de TVA de 20 la sută. De asemenea, ei au avut o întrevedere cu premierul Vlad Filat. La ora când materialul era pregătit pentru tipar, discuţiile continuau. Însă, aşa cum ne-a spus Alexandru Slusari, agricultorii, indiferent de rezultatele celor două întâlniri, se pregătesc de proteste în continuare, care vor putea începe din 31 iulie. „Vom demonstra că suntem o forţă”, a adăugat Vasile Mârzenco, directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *