Afaceri

Agricultorii din raionul Șoldănești nu se grăbesc să-şi vândă roada

Deși încă nu toate gospodăriile din raion au început secerișul grâului, roada a fost treierată de pe mai bine de o mie de hectare din suprafața de peste şapte mii ha. Potrivit informației oferite de Andrei Muțuțchi, șeful Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie Șoldănești, conform datelor preventive, roada grâului constituie 3,5 tone/ha. Sunt însă unități agricole, unde au reușit să obțină și peste 4 tone de boabe. Printre acestea sunt cele din Șipca, Alcedar și Cotiujenii Mari.

Detașamentelor mecanizate le-a reușit să strângă și roada de pe mai bine din jumătate din suprafața cultivată cu rapiță.

Andrei Muțuțchi a ținut să precizeze că toţi gospodarii depozitează roada în hambare. Ei nu se grăbesc să-și vândă producția pe motiv că prețurile de achiziție ar fi mai mici decât consideră dânșii acceptabil. Spre exemplu, agricultorii solicită măcar 2,70 lei pentru un kilogram de grâu, în timp ce cumpărătorii propun doar 2,4 lei. Exact aşa e și cu rapița, pentru care achizitorii propun maximum 6,5 lei/kg, în timp ce agricultorii cer 7 lei.
Actualmente, la secerișul culturilor cerealiere de grupa întâi în raionul Șoldănești sunt antrenate 52 de combine, inclusiv 36 sunt dintre cele mai performante. 

cuvintul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *