Timpul Local

(AGRICULTURĂ) Tehnologia no-till şi-a găsit adepţi şi la Edineţ

În prezent unii antreprenori din raion după ce au făcut cunoştinţă cu succesele implimentarii acestei tehnologii în alte părţi ale republicii, au făcut achiziţie de tehnică specială şi au început să implimenteze cu succes tehnologii no-till. Printre ultimii au procurat un scarificator modern de producere italiană cei de la SRL Panaxorium-C.N. din Badragii Vechi.

Potrivit specialiştilor de la Direcţia raională pentru agricultură, în raion tehnilogia no-till este practicată deja pe o suprafaţă de circa zece mii ha.

Ce spun agricultorii despre NO-TILL (FĂRĂ ARĂTURĂ) 

„No-Till înseamnă a nu umbla în sol. Cât mai puțin să răscolim și să umblăm în sol. Nu am arat și nu am făcut nicio lucrare, cu excepția faptului că am mărunțit resturile de floarea-soarelui. Pe timpurile când lucram mai clasic, aram cu plugul ireversibil, însă atunci niciodată nu am obținut cinci tone de grâu la un hectar de pământ”, a spus Gheorghe Panfil.

Și profesorii universitari sunt de aceeași părere. Gheorghe Jigău, profesor universitar, spune că implementarea tehnologiei No-Till în R. Moldova va duce la o minimalizare a pierderilor de minerale din soluri și o creștere a veniturilor pentru agricultori.

„Cu această tehnologie, se reduce la minimum impactul asupra solului și reducem consumurile de energie. Anul trecut, an secetos, grâul în sistemul No-Till a fost obținut cu 1,41 de bani, iar în sistemul clasic – cu mai mult de trei lei. Anul acesta, cheltuielile pentru un kilogram de grâu se estimează la 1,35-1,40 pentru un kilogram. Deci această tehnologie minimalizează costurile, iar veniturile sunt mult mai mari”, a menționat Gheorghe Jigău.

Sursa: Timpul.md/ agravista.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *