Externe

AIEA: Ruperea barajului scade nivelul apei folosite pentru răcirea centralei nucleare Zaporojie

Daunele suferite de barajul de la Nova Kahovka au provocat o scădere serioasă a nivelului apei din rezervorul folosit pentru răcirea centralei nucleare Zaporojie (ZNPP), care continuă să scadă într-un ritm de 5 centimetri pe oră, deşi deocamdată nu există un ”risc imediat” pentru siguranţă, transmite marţi, 6 iunie, EFE și Agerpres.

Menționăm că directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a precizat marţi, într-un comunicat, că nivelul apei din rezervor ”era de aproximativ 16,4 metri la ora 8 dimineaţa” şi că ”dacă va scădea sub 12,7 metri, nu va mai fi posibilă pomparea”.

Cu toate acestea, ”există mai multe surse alternative de apă”, a precizat Grossi, după cum informează AIEA în comunicatul care transmite cuvintele rostite astăzi de directorul general la o reuniune la Viena a Consiliului Guvernatorilor din cadrul instituţiei pe care o conduce.

El a precizat că barajul atacat, situat pe teritoriul ocupat de Rusia în regiunea Herson din sudul Ucrainei, ”a suferit daune importante”, fapt ce a provocat la rândul său ”o scădere semnificativă a nivelului apei în rezervorul utilizat pentru a furniza apă de răcire la ZNPP”.

Grossi a reamintit rolul crucial al apei ca element de răcire pentru a elimina căldura reziduală din reactoare, din bazinele de combustibil uzat şi din generatoarele diesel de urgenţă (atunci când acestea sunt în funcţiune).

”Absenţa apei de răcire în sistemele esenţiale pentru o perioadă prelungită de timp ar provoca fuziunea combustibilului şi inoperabilitatea generatoarelor diesel de urgenţă”, a spus el.

Experţii AIEA aflaţi la ZNPP, cea mai mare centrală nucleară din Europa, situată în sud-estul Ucrainei şi controlată de Rusia, ”au fost informaţi” că daunele de la Kahovka ”provoacă în prezent o reducere cu aproximativ 5 centimetri pe oră a înălţimii rezervorului”.

”Echipa continuă să monitorizeze acest ritm şi toate celelalte probleme de la faţa locului. Cu toate acestea, evaluarea noastră actuală este că nu există un risc imediat pentru securitatea centralei”, a declarat Grossi.

La centrală, se depun toate eforturile pentru a pompa cât mai multă apă posibil în canalele de răcire şi în sistemele relaţionate. În plus, pentru a reduce consumul de apă, apa neesenţială nu mai este consumată, potrivit membrilor misiunii de teren a agenţiei.

Conducerea centralei ”studiază alte măsuri”, iar pe de altă parte ”există mai multe surse alternative de apă”, a subliniat directorul general.

Conducta principală de apă de răcire este alimentată de la rezervor şi pompată prin canalele din apropierea centralei electrice până la amplasament, a explicat el. ”Se estimează că apa pe această rută ar trebui să ajungă pentru câteva zile”, a adăugat el.

Printre alternativele la rezervor, el a evidenţiat ca fiind ”vital” un mare bazin de răcire de lângă instalaţie, care, din proiectare, este menţinut deasupra înălţimii rezervorului.

Întrucât reactoarele au fost oprite de mai multe luni, se estimează că acest bazin va fi suficient pentru a furniza apă de răcire timp de câteva luni, deşi acest lucru va fi confirmat în curând de AIEA.

”Este vital ca acest bazin de răcire să rămână intact. Nu trebuie făcut nimic pentru a-i submina integritatea. Fac apel la toate părţile să se asigure că nu se face nimic pentru a-l submina”, a subliniat Grossi, reamintind totodată că săptămâna viitoare se va deplasa la Zaporojie.

”Călătoria mea de săptămâna viitoare la ZNPP era planificată şi acum este esenţială. Voi merge”, a promis el.

Compania ucraineană de stat pentru energie nucleară, Energoatom, a avertizat marţi că funcţionarea ZNNP ar putea fi afectată, deşi a estimat, de asemenea, că situaţia este deocamdată sub control.

Moscova şi Kievul se acuză reciproc pentru distrugerea barajului de la centrala hidroelectrică Noua Kahovka.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *