ALARMANT! Tot mai mulți tineri se droghează. Vezi ce arată statisticile
Mai mult, aceştia atenţionează că pe piaţă apar substanţe narcotice şi psihotrope noi care ar putea avea consecinţe mult mai grave.
Centrul Naţional de Management în Sănătate a realizat un studiu privind consumul de droguri în Moldova. Potrivit acestuia, tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani consumă, de cele mai dese ori, marijuana şi haşiş. Totodată, 14 la sută dintre tinerii care au răspuns la întrebările autorilor studiului, cunosc persoane care întrebuinţează acest tip de substanţe. De asemenea, 1,2% din tinerii care au participat la sondaj au încercat cel puţin odată în viaţă Ecstasy şi 5,9% recunosc că au consumat droguri la petreceri. Pe locul trei se plasează opiumul, 3,8% din participanţii la sondaj spun că au prieteni consumători de opium şi 0,5% au consumat această substanţă.
De asemenea, în anii 2012-2013, cele mai injectate droguri în Chişinău au fost metamfetaminele – 49,1%, heroina – 25,7% şi extractul de opiu cu 20,4%. Iar în municipiul Bălţi, oraşele Tiraspol şi Rîbniţa cel mai injectat drog pe perioada ultimei luni a fost extractul de opiu.
Consumatorii de droguri riscă să se îmbolnăvească de HIV/SIDA, hepatitele virale B şi C, dar şi de boli sexual transmisibile. Eşantionul final al studiului a fost constituit din 4060 de tineri, cu o eroare maximă de ±1,6%. În total în Moldova sunt 11 mii de persoane dependente de droguri.
SURSA: PUBLIKA.MD
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!