Alba Iulia a proiectat restaurarea Liceului „Gheorghe Asachi” din Chișinău
Săptămâna trecută, profesorii Liceului „Gheorghe Asachi” s-au arătat alarmați de faptul că sediul istoric al instituției se află într-o stare jalnică, iar pereții clădirii stau să se năruie. Din cauza încăperilor avariate, spun ei, numărul de clase și ore suplimentare a fost redus. În același timp, directorul Boris Volosatâi avertizează că fără reparație capitală, clădirea istorică de la intersecția străzilor București și Pușkin nu va rezista. El a declarat că lucrările de reparație ar costa circa 10 milioane de lei.
Restaurarea egală cu bugetul Direcției învățământ pe cinci ani
Autoritățile municipale susțin că restaurarea integrală a clădirii ar costa mult mai mult. Acum un an, Primăria orașului Alba Iulia din România s-a oferit să elaboreze în mod gratuit o schiță de proiect pentru restaurarea liceului. Șefa Direcției relații externe, Gabriela Ciumac, a declarat pentru TIMPUL că proiectul este deja aproape de finisare, dar va fi prezentat după ce va fi stabilit suma necesară pentru lucrări. „Suntem în faza evaluării costurilor. Din experiență știu că prețul de renovare a unui metru pătrat costă minimum 200 de euro. Liceul are 5000 metri pătrați, respectiv, cheltuielile s-ar ridica la suma de 6 milioane de euro”, a precizat Gabriela Ciumac.
Primarul Dorin Chirtoacă a recunoscut că suma este prea mare. „Șase milioane de euro înseamnă bugetul Direcției educației pe cinci ani. Cu asemenea sumă nici nu ne putem apropia de proiect. Banii vor trebui să fie colectați din mai multe surse”, a declarat primarul. El a solicitat totuși ca Direcția relații externe să revizuiască costurile. Viceprimarul Nistor Grozavu a precizat că restaurarea integrală a sediului istoric al Liceului „Gheorghe Asachi” presupune restabilirea aspectului inițial al clădirii, reparația și consolidarea subsolului, etajelor și acoperișului, refacerea elementelor arhitecturale dispărute și schimbarea tuturor rețelelor inginerești. Gabriela Ciumac a amintit că partenerii români au vizitat de câteva ori Chișinăul, iar o echipă de arhitecți și ingineri din România și Italia a scanat și studiat edificiul.
Foștii absolvenți ar dori renovarea liceului
Liceul Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi” este considerată a fi o pepinieră de elite. Aici și-au făcut studiile mai mulți demnitari de stat și unele vedete ale muzicii ușoare. Este vorba de fostul președinte al parlamentului, Marian Lupu, primarul municipiului Chișinau, Dorin Chirtoacă, fostul premier Dumitru Braghis, interpretul Dan Bălan, solistul trupei „Gândul Mâței”, Nicu Țărnă etc. Întrebat dacă nu au avut ideea de a se solidariza pentru a salva clădirea veche a liceului în care au făcut carte, fostul premier Dumitru Braghiș a declarat pentru TIMPUL că ar fi un grup de inițiativă format din absolvenți, doar că el nu a fost invitat la discuții. „M-am întâlnit odată cu un coleg și mi-a propus să susțin renovarea liceului. Ar fi un grup de inițiativă format din absolvenți, dar alte detalii nu cunosc, încă nu am participat la discuții”, a spus Dumitru Braghiș.
Sediul istoric al Liceului „Gheorghe Asachi” a fost construit în mai 1881-august 1882 pentru Liceul de fete al Zemstvei basarabene. Autorul proiectului clădirii şi al devizului a fost arhitectul rus G. F. Lonsky, ajutat de arhitectul Kurkovsky. Clădirea liceului reprezenta una dintre cele mai moderne şi originale construcţii destinate unei instituţii de învăţământ mediu. Arhitectura clădirii, organizarea interioară, sălile de studii luminoase şi spaţioase, satisfăceau întru totul necesităţile unei instituţii de învăţământ, care, în scurt timp, şi-a obţinut denumirea de Liceul nobilimii.