Actualitate

Alexandra Conunova, violonista care a rămas fără vioară, și-a ridicat instrumentul

Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că astăzi, 23 decembrie, vioara a fost returnată persoanei, după ce a fost audiată.

„După parcurgerea procedurilor legale și aprecierea actelor prezentate miercuri, 22 decembrie 2021, în următoarea zi – joi, 23 decembrie, vioara ridicată în luna octombrie 2021, pe Aeroportul din Chișinău, a fost returnată persoanei, care acum a prezentat documentele autentificate ce o împuterniceau să o dețină în folosință. A fost necesară verificarea tuturor circumstanțelor, solicitarea documentelor autentificate de la proprietar, care o împuterniceau să o folosească și audierea persoanei. Astăzi, la o zi de la prezentarea documentelor autentificate și parcurgerii procedurilor legale care se impun, instrumentul muzical a fost eliberat persoanei”, anunță PCCOCS.

Între timp, procurorii mai anunță că: „Urmărirea penală continuă, în vederea dispunerii unei soluții obiective privind fapta investigată. În context, îndemnăm cetățenii să manifeste vigilență la respectarea procedurilor legale obligatorii declarării bunurilor”, este arătat în comunicat.

Amintim că, potrivit oamenilor legii, cazul a avut loc în data de 22 octombrie, însă responsabilii de la Serviciul Vamal nu au emis nici un comunicat de presă în acest sens. Câteva zile mai târziu, jurnaliștii de la deschide.md au mediatizat cazul. Violonista urma să decoleze spre Federația Rusă și ar fi susținut că se deplasa într-un turneu.

Sursa citată a mai precizat că vioara Stradivarius ar fi din anul 1 700 și că aceasta ar fi fost estimată la un preț de aproximativ două milioane de euro. Anterior, PCCOCS a dezvăluit niște detalii noi, cum ar fi că, la trei zile de la ridicarea instrumentului, violonista Alexandra Conunova care nu l-a declarat în vamă, s-a adresat unui alt expert acreditat de Ministerul Culturii, care i-a eliberat un certificat cu mențiunea contradictorie celui prezentat la data de 22 octombrie 2021 privind valoarea de patrimoniu. Între timp, au parvenit informații de la două state membre Interpol, cu privire la trei cazuri de sustragere de viori cu caracteristici asemănătoare.

Pe unul din ele, s-au solicitat date suplimentare despre vioara reținută în Republica Moldova, necesare pentru verificarea lor de statul solicitant. Pentru stabilirea faptului necesității declarării instrumentului de acest tip, suplimentar au fost interpelate autoritățile vamale ale statului din care pasagerul a sosit la Chișinău.

Acestea au comunicat că instrumentul muzical nu a fost declarat, deși persoana avea obligația să o facă. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *