Social

Alexandrina Robu, excepția excepțiilor

Și de parcă nu ar fi suficiente toate astea, este și lector la Universitatea de Studii Europene din Moldova. Altfel spus, nu mi-ar ajunge o pagină să-i descriem detaliat întreg CV-ul. Vă povestesc despre o tânără de 24 de ani, Alexandrina Robu, cea care nu contenește să uimească plăcut, prin abilitățile sale manageriale și să combine numeroase activități într-un mod cât se poate de reușit.

– Alexandrina, ai un CV impresionant. A fost lungă calea până unde ai ajuns acum?
– Calea pe care o parcurg este una interesantă, plină de provocări şi experienţe noi. Lucrez în calitate de director executiv la Asociaţia Patronală în Domeniul Energetic, astfel, reuşind să sparg stereotipurile de vârstă şi gen. În acelaşi timp, am fost președinte al Clubului Rotaract Chişinău în 2012-2013, club care aparţine familiei Rotary Internaţional şi preşedinte al Asociaţiei Europene a Tinerilor Antreprenori din Republica Moldova. Fiind ghidată încă din copilărie de dorinţa de a-mi face cunoscută ţara la nivel internaţional, am acceptat să reprezint Moldova la cea mai mare Asociaţie Europeană de tineri Antreprenori – JEUNE. Pe lângă activităţile enumerate mai sus, am simţit necesitatea de a-mi împărtăşi experienţele acumulate şi de a-i motiva pe tineri să fie cât mai activi, astfel am acceptat provocarea de a fi profesoară la Universitatea de Studii Europene, predând politologia în limba engleză.

– Cum reușești să combini aceste activități, ai învățat să-ți administrezi timpul? Ai urmat anumite cursuri sau te-a învățat viața?
– Timpul este cea mai prețioasă resursă de care dispunem, am învățat acest lucru încă din copilărie de la părinții mei. Administrarea eficientă a timpului a fost una dintre cele mai mari provocări cărora a trebuit să le fac față, însă am reușit să-mi organizez agenda în funcție de priorități. Nu am urmat cursuri specifice, am citit mai multe cărți care m-au ajutat să înțeleg cum să-mi definesc prioritățile, iar apoi viața, a fost cea care mi-a permis luxul să experimentez și să aflu cum trebuie să-mi structurez activitățile. Recunosc că foarte des sufăr din lipsă de timp. Prietenii mei s-au obișnuit deja că, pentru a mă vedea, trebuie să participe la proiectele sau evenimentele pe care le organizez. Am învățat să îmbin utilul cu plăcutul.

– Ești director executiv la Asociația Patronală în Domeniul Energetic? Ce presupune activitatea ta?
– Asociația Patronală în Domeniul Energetic reunește mai mult de 30 de companii din domeniu, din Republica Moldova, eu fiind persoana care menține dialogul cu directorii companiilor, reprezentându-le drepturile și interesele la nivel național și internațional precum și mă ocup de organizarea mai multor evenimente, traininguri, dezbateri. Recent, m-am întors de la Bruxelles, unde am reprezentat Moldova la Uniunea Industriei în Energie – EURELECTRIC. În cadrul călătoriei, am avut întâlniri bilaterale cu membri ai Parlamentului European, ai Comisiei Europene, ai Departamentului General pe Energie, Comunitatea ENTSO-E și alte structuri importante, unde am vorbit despre tendințele sectorului energetic din Moldova și deschiderea țării către noile investiții în sector.
Vreau să remarc faptul că în Republica Moldova, directorii companiilor din domeniul energetic sunt în preponderență bărbați, femeile fiind o excepție. Iar eu sunt excepția excepțiilor, fiind și foarte tânără.

– E bine cunoscut faptul că, în RM, postul de director este mai mult asociat cu un dictator și nu cu un lider, membru al echipei. Este sau nu dificil să lucrezi cu atâția șefi și să le reprezinți interesele?
– De acord, din păcate, de foarte multe ori, rolul de director este asociat direct cu cel al unui dictator sau tiran. Vreau să sparg stereotipurile și să menționez că directorii companiilor cu care lucrez sunt persoane foarte deschise, inteligente, pline de idei și curaj. Sunt persoane cu care este foarte ușor să colaborez și de la care preiau foarte multă experiență. Consider că aceste idei sunt reminiscențele mentalității sovietice. Un șef adevărat este un lider care poate să inspire și să motiveze echipa. Acest lucru l-am învățat și de la președintele APDE, dl. Anatolie Lichii. Constat cu bucurie că, în Republica Moldova, avem conducători calificați și bine pregătiți.
De la doamnele directori ale companiilor din domeniul energetic cum ar fi dna Silvia Radu, Ana Micicovschi, învăț cum pot fi combinate cu succes cariera și familia.

– Cum decurg orele pe care le predai? Te ajută abilitățile de lider obținute pe parcursul activității profesionale?
– Îmi place să fac transfer de informaţie tinerilor care sunt abia la început de cale şi să îi determin să-şi pună obiective în viaţă, iar apoi să muncească mult pentru a le atinge. Deseori, orele noastre exced spaţiul politic şi se transformă în adevărate lecţii de viaţă, dezbateri înflăcărate şi vizite la instituţii de stat. După cum am menţionat, obiectul de studiu la care desfăşor seminarele este Politologia cu predare în limba engleză, astfel, implementez tactici preluate din experienţele mele de studii de peste hotare. Cu siguranţă, abilităţile acumulate de pe urma activităţii profesionale contribuie la buna desfăşurare a seminarelor, dar şi la determinarea studenţilor să-şi facă conştient temele.

– Conduci și Asociația Europeană a Tinerilor Antreprenori. Din cele observate de tine, ce poți spune despre tinerii oameni de afaceri comparativ cu cei care au experiență de ani de zile? În această bătălie iese învingătoare inovația sau practica?
– Asociaţia Europeană a Tinerilor Antreprenori a fost fondată sub auspiciul delegaţiei Uniunii Europene în RM şi reuneşte tineri afacerişti sau în proces de a-şi construi afacerea din Moldova, dar şi străini care au idei inovatorii şi curajul de a le implementa. Tinerii sunt mereu în dinamică şi acţiune, reuşind să se adapteze mai uşor noilor condiţii de piaţă şi să implementeze experienţa internaţională în companiile lor. Atât inovaţia, cât şi practica îşi au rolul şi locul bine definit pe piaţă, însă, desigur, produsul perfect le combină pe ambele. Acesta este motivul pentru care YEBA organizează întâlniri şi traininguri cu membrii companiilor Asociaţiei Businessului European – pentru a face schimb de viziuni şi practici, precum şi a învăţa din experienţa acumulată de seniori. Menţionez cu mândrie că Asociaţia Tinerilor Antreprenori este parte a celei mai mari reţele de antreprenori europeni JEUNE, eu fiind şi membră în consiliul de administrare a Asociaţiei de la Bruxelles.

– Datorită activității tale profesionale ai, probabil, ocazia să călătorești foarte mult. Impresionant este, însă, că ai avut oportunitatea să fii ambasador cultural în Brazilia… Povestește-ne mai mult despre această experiență.
– Din copilărie mi-am dorit să reprezint Moldova şi să o fac cunoscută lumii prin lucrurile deosebite care o caracterizează, din acest motiv am aplicat la mai multe burse internaţionale. Conştientizând că, de fiecare dată când păşim dincolo de graniţa ţării, devenim ambasadori ai Moldovei, m-am străduit să fiu cât mai bună şi să-mi reprezint cu destoinicie ţara în toate călătoriile în scop de serviciu, studii sau vizite culturale. Una dintre cele mai importante burse pe care am obţinut-o este cea de ambasador cultural în Brazilia, prin intermediul programului Rotary Youth Exchange Long Term Scholarship. Am studiat un an în oraşul Londrina, Brazilia, unde am avut parte de o experienţă deosebită. Am vorbit despre Moldova într-un colţ al pământului unde nici măcar nu se auzise despre noi, am demonstrat portul nostru popular, i-am învăţat să danseze hora şi să cânte colinde de Crăciun. Am învăţat şi eu, la rândul meu, cultura braziliană, dar şi a altor colegi de program din 20 de ţări ale lumii. În acelaşi timp, dacă aş încerca să-mi amintesc despre schimburile de experienţă de termen scurt, atunci vreau să menţionez cele din Norvegia, Germania, Spania, Croaţia, Azerbaidjan, Belgia.

– Alexandrina, îți mulțumesc pentru interviu și îți urez să nu pierzi niciodată din elan!

Acest articol este publicat în cadrul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate în cadrul materialului aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Programului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *