„Am început să citesc ziarul TIMPUL pentru că Voronin le tot închidea gurile, iar ei aveau tupeul să renască”
Ion Ștefăniță, director general al Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor (AIRM) din cadrul Ministerului Culturii
Vă doresc sincerele mele felicitări, în primul rând, urări de sănătate, odată ce ai sănătate le faci pe toate în această viaţă, vă doresc cât mai mulţi cititori, astfel ca pe paginile ziarului să găsim reflectate toate problemele, evenimentele, expuse echidistant și o informare corectă la tot ce se petrece în această ţărişoară şi în general în lumea întreagă. Mă bucur, de faptul că aţi abordat subiectul, domeniul în care activez, pentru care vă mulţumesc.
Cristina Frolov, director Castel MIMI
Pentru noi cei care ne dorim un viitor mai bun, ziarul TIMPUL a fost și este o sursă de speranță și adevăr. Eu țin foarte mult la istoria neamului meu și asta apreciez și la TIMPUL, acolo găsesc mereu motive de a fi mândră de rădăcinile mele. Vă urez mult noroc și încă mai mult caracter pentru ca să ajutați oamenii să treacă cu mintea limpede prin aceste timpuri grele.
Ștefan Gorda, diplomat
Întotdeauna e cel mai greu să vorbești despre lucruri cunoscute și dragi, pentru că trebuie să fii obiectiv și original. Știu cum a apărut actualul ziar TIMPUL, acum 14 ani. Grație lui Constantin Tănase și unei echipe de profesioniști din jurul său. După pelerinaje prin alte proiecte jurnalistice, după atâtea și atâtea realizări și deziluzii, TIMPUL s-a impus din prima. A fost, pe parcursul acestor ani, un fenomen în ziaristica noastră.
Meritul lui Constantin Tănase a fost să găsească mereu tineri talentați, cu studii temeinice și să facă din ei ziariști. Bănuiesc că nu e ușor nici să devii un veritabil scriitor la ziar. Dar mai ales să-ți păstrezi echidistanța, capul limpede, când sunt atâtea ispite și presiuni, rugăminți etc. Bănuiesc că nu e ușor să faci un ziar în era Internetului. În era blogger-ismului și televiziunii. Rigoarea, cultura de a scrie, dar în ultima instanță disciplina de a gândi și a reda – aceasta costă și este apreciat! Eu mă întreb ce este de fapt ziarul TIMPUL pentru mine? Este lecuitorul sufletului, așa cum zicea încă Philon, din Alexandria. Pentru că acest ziar și acest colectiv de jurnaliști a izbândit și a greșit cu mult suflet! Este o mostră de suflet moldovenesc, basarabean, românesc. Este, la fel, o sursă sigură de informare. Un propagator activ al integrării europene, a revenirii la baza culturii noastre, la temeinicia tradiției și, de asemenea, un susținător al modernizării – în cultură, în artă, în gândirea și acțiunea noastră. Zâmbetul superb al tinerilor care lucrează la acest ziar de excepție, elanul lor și cutezanța, combinate cu măiestria și experiența lupilor bătrâni care fac din această publicație o redutabilă sursă de reflecție pentru toți acei oameni din această țară, care încă mai sunt dornici să fie în ritm cu timpul, cu vremurile, încă mai luptă pentru propășire, cultură, progres.
Vă doresc, stimați jurnaliști de la ziarul TIMPUL și dragi cititori, ai prestigioasei publicații, noi realizări pe acest nobil tărâm al cunoașterii de sine, pe terenul antropologiei sociale și a mentalităților individuale și colective, pe terenul luptei de idei și de valori. Și stoicism în păstrarea autenticului din jurnalistica noastră!
Dumitru Marian, producător de film și publicitate
Pentru mine ziarul TIMPUL se asociază în cel mai direct mod cu noțiunea de Conștiință. Am plecat din țară imediat după ce au ajuns comuniștii la putere – anul de cumpănă, 2001- și m-am întors după câțiva ani, când Voronin înțelesese ce înseamnă să ai la îndemână o țară întreagă, s-o folosești ca pe propriul ogor și nimeni să nu-ți poată riposta.
Eram departe de politică, deși mă afecta dezmățul Familiei ca pe orice cetățean. Am început să citesc ziarul TIMPUL pentru că Voronin le tot închidea gurile, iar ei aveau tupeul să renască. Constantin Tănase a fost primul jurnalist care mi-a desenat prin editorialele sale, în alb și negru, situația din țară. De la el am aflat cât de mârșavi pot fi politicienii mioritici și cât de greu vom scăpa de ei. Tot el m-a învățat cât de mult contează ideea națională și cât de greu va fi să ajungem la ea. Din păcate, Constantin Tănase nu mai este, dar în urma lui a rămas TIMPUL, care, sper eu, va exista până se vindecă cele două metehne pe care ni le-a prorocit maestrul.
Anatol Ursu, lider „Tinerii Moldovei”
„Tinerii Moldovei” sunt, întâi de toate, recunoscători ziarului TIMPUL pentru faptul că generația noastră a avut posibilitatea să fie educată de o publicație liberă, echidistantă, corectă și românească. Perseverența și consecvența de care a dat dovadă această redacție este una de apreciat. În acest context, urăm redacției ziarului TIMPUL și tuturor colaboratorilor să aibă viziune pentru a-și propune scopuri mărețe și putere pentru a le atinge. Iar noi promitem că vom fi mereu aici în calitate de cititori fideli. La Mulți Ani! Unirea face Puterea!
Stela Popa-Dungaciu, jurnalistă
Când spun TIMPUL, mă gândesc inevitabil la fondatorul ziarului, mult regretatul Constantin Tănase. TIMPUL nu va putea fi disociat niciodată de cel care i-a dat viață, de cel care l-a conceput și l-a consacrat. Maestrul care l-a ridicat la rang de publicație exemplară și unică. Un fel aparte. Unul bazat pe valori, argumente și documentare serioasă. Nu se cade să nu recunoaștem meritul și efortul unei asemenea publicații, dar mai cu seamă să nu-i acordăm un loc de cinste, fără egal, în istoria presei românești de pe ambele maluri ale Prutului.
TIMPUL e ziarul pe care vrei să îl ții în mână. Să-i simți mirosul și gustul slovelor. Să-l lași să te formeze ca om, ca cititor, ca român. Vrei să-l ai fizic în preajmă. E ca un om drag pe care îl ții mereu aproape. Unul care nu te agresează, nu vociferează cu o mare de decibeli, ci care te atrage prin inteligența, complexitatea abordărilor și acuratețea analizelor. Puține gazete de la noi au reușit această legătură, una aproape ombilicală, dintre cititor și publicație. Explicația este simplă: puține dintre ele au avut norocul să aibă la baza formării lor un pilon al conștiinței naționale și profesionale de o asemenea anvergură precum regretatul Constantin Tănase. În momentele cruciale ale istoriei basarabene, TIMPUL a fost și rămâne o armă retorică esențială împotriva unor preopinenți care atacă și contestă valorile acestui pământ și acestui neam. Valori în care credea până la capăt fondatorul său.
TIMPUL este în pas cu… timpul. Rămâne a fi un fin cunoscător al realităților zilelor noastre. Și, foarte important, una dintre puținele oaze mediatice ale românismului din Republica Moldova. A fost mereu corect în traiectoria sa. Nu a dansat niciodată pe muzica unui partid sau altul. Amnezia și eludarea marilor mize naționale românești nu și-au găsit loc în paginile acestei publicații. A fost, în schimb, un ziar deschizător de drumuri și de orizonturi. Stilul pe care a reușit să îl impregneze în pestrița noastră tranziție interminabilă și în mentalul colectiv basarabean este inestimabil și de neegalat.
TIMPUL nu e adunător de like-uri cu de-a sila, aprecierea cititorilor vine firesc și de la sine. Și asta pentru că amprenta Maestrului și păstrarea vie a proiectului său și-au spus cuvântul în toți acești ani de existență.
La mulți ani!
Alexandru Moșanu, istoric, primul președinte în Parlamentul Republicii Moldova
Opera marelui ziarist Constantin Tănase, continuă să fie actuală ca și acum 14 ani. Ca și atunci, în Republica Moldova libertatea, democrația și spiritualitatea românească continuă să se afle în mare pericol. Din nou, ni se impun proiecte politice menite să ne blocheze calea spre Uniunea Europeană, spre reunirea cu România.
În situația dată, retipărirea lucrărilor lui Constantin Tănase dedicate îndeosebi unității românești ar fi de mare folos conaționalilor noștri.
Prin creația sa, prin lupta și jertfa sa, Constantin Tănase rămâne un exemplu demn de urmat de toată lumea care gândește și simte românește.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!