ActualitateExterne

Amenințările lui Putin dau rezultate. Kievul nu a primit permisiunea să atace adânc în Rusia

Nu a fost luat un angajament nou privind rachetele pentru Ucraina după discuţiile Starmer-Biden.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina.

UPDATE 14 septembrie, ora 09.28INTERFAX: 19 drone ale Forțelor Armate Ucrainene au fost doborâte în regiunile Kursk și Belgorod (Ministerul rus al Apărării )

Ministerul rus al Apărării a raportat că, în noaptea de vineri spre sâmbătă, sistemele ruse de apărare antiaeriană aflate în serviciu au distrus 19 drone ucrainene în două regiuni ale Federației Ruse, scrie Rador Radio România.

‘Zece UAV-uri au fost distruse de sistemele de apărare antiaeriană aflate în serviciu pe teritoriul regiunii Kursk și nouă, pe teritoriul regiunii Belgorod’, a menţionat Ministerul rus al Apărării, într-un comunicat. Guvernatorul regiunii Briansk, Aleksandr Bogomaz, a anunțat că o dronă a fost doborâtă, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în regiune.

UPDATE 14 septembrie, ora 08.35: Resturi de dronă au căzut pe o întreprindere din Kiev

Resturi de drone au căzut pe teritoriul unei întreprinderi municipale în timpul unui atac al dronelor inamice asupra Kievului în primele ore ale zilei de sâmbătă. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a făcut anunțul pe Telegram, conform Ukrinform, relatează Mediafax.

„În districtul Obolonskyi al capitalei, epava unui vehicul aerian fără pilot a căzut pe teritoriul unei întreprinderi municipale. Nu există niciun incendiu”, a scris primarul.

Serviciile de urgență sunt în drum spre locul faptei, a adăugat Klitschko.

Administrația militară a orașului a adăugat, la rândul său, că resturi de drone au fost înregistrate căzând la periferia orașului și în regiunea Kiev, în afara clădirilor rezidențiale.

„Nu au existat informații cu privire la victime sau distrugeri”, a declarat Serhii Popko, șeful administrației militare a orașului, citat de aceeași sursă.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Întrevedere SUA-Marea Britanie

Premierul Marii Britanii Sir Keir Starmer nu a semnalat nicio decizie de a permite Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acţiune pentru a atinge ţinte în interiorul Rusiei, după discuţiile cu preşedintele american Joe Biden la Washington, relatează BBC, conform News.ro.

Întrebat dacă l-a convins pe Biden să permită Ucrainei să lanseze rachete Storm Shadow cu rază lungă de acţiune în Rusia, Keir Starmer a spus că au avut „o discuţie lungă şi productivă pe mai multe teme, inclusiv Ucraina, aşa cum v-aţi aştepta, Orientul Mijlociu şi Indo-Pacific”.

Casa Albă a spus că şi-a exprimat, de asemenea, „îngrijorarea profundă cu privire la furnizarea de arme letale Rusiei de către Iran şi Coreea de Nord”.

Anterior, preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat naţiunile occidentale să nu lase Ucraina să vizeze Rusia cu rachete cu rază lungă de acţiune. Putin a spus că o astfel de mişcare ar reprezenta „participarea directă” a NATO la războiul din Ucraina.

Adresându-se reporterilor înainte de întâlnirea sa cu premieurl britanic la Casa Albă, Biden a spus: „Nu mă gândesc prea mult la Vladimir Putin”.

 

Până în prezent, SUA şi Marea Britanie nu au dat Ucrainei permisiunea de a folosi rachete cu rază lungă de acţiune împotriva ţintelor din interiorul Rusiei, de teama escaladării conflictului.

Solicitările lui Zelenski

Cu toate acestea, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut în mod repetat aliaţilor occidentali ai Kievului să autorizeze o astfel de utilizare, spunând că este singura modalitate de a pune capăt războiului.

De când Rusia şi-a lansat invazia pe scară largă în Ucraina, în februarie 2022, oraşele şi liniile frontului ucrainene au fost bombardate zilnic din Rusia.

Multe dintre rachetele şi bombele care lovesc poziţiile militare, blocurile, instalaţiile energetice şi spitalele Ucrainei sunt lansate din interiorul teritoriului Rusiei.

Kievul spune că faptul că nu i se permite să lovească bazele din care sunt lansate aceste atacuri îi limitează capacitatea de autoapărare.

Marea Britanie a declarat anterior că Ucraina are „dreptul clar” de a folosi armele furnizate de britanici pentru „autoapărare”, ceea ce „nu împiedică operaţiunile în interiorul Rusiei”, în urma incursiunii transfrontaliere surpriză a Kievului luna trecută.

Cu toate acestea, aceasta exclude utilizarea rachetelor Storm Shadow cu rază lungă de acţiune pe teritoriul din afara graniţelor recunoscute internaţional ale Ucrainei.

SUA au furnizat Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune la începutul acestui an, dar, la fel ca şi ceilalţi aliaţi occidentali ai Kievului, acestea nu au fost autorizate pentru utilizare asupra ţintelor din interiorul Rusiei.

Întrebat dacă a fost intimidat de ameninţările lui Putin cu un potenţial război cu NATO, premierul britanic a spus că „cea mai rapidă cale de a soluţiona” războiul din Ucraina „constă în ceea ce face Putin de fapt”.

Ce au mai discutat cei doi lideri

Keir Starmer a spus că întâlnirea de la Casa Albă cu Biden a fost o oportunitate de a discuta strategia în legătură cu Ucraina, „nu doar un anumit pas sau tactică”.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre situaţia din Orientul Mijlociu, unde războiul Israel-Gaza durează de aproape un an, şi despre „alte zone din lume”, a precizat premierul britanic.El le-a spus reporterilor că vor mai avea o oportunitate de a discuta aceste probleme la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite săptămâna viitoare.

Într-un briefing separat de vineri, înainte de întâlnirea celor doi lideri, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că Washingtonul nu plănuieşte nicio modificare a limitelor pe care le-a impus utilizării de către Ucraina a armelor fabricate de SUA.


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *