Opinii și Editoriale

Americanii se retrag din Siria. Care sunt implicațiile?

Așa cum autoproclamatul Stat Islamic (ISIS) a fost învins, Trump consideră că misiunea SUA în Siria s-a terminat, asta deși oficialii de la Washington nu au oferit o perspectivă certă, cel puțin, deocamdată, privind politica din Siria. Pe acest fond, vin declarațiile purtătorului de cuvânt al Pentagonului, Dana White, care a afirmat că „Întreaga campanie împotriva ISIS nu s-a terminat. Am început procesul de retragere a trupelor din Siria ca unul de tranziție pentru următoarele etape de acțiune. Din motive de protecție a operațiunilor, nu putem oferi detalii suplimentare”.

Sigur, mesajul Pentagonului e unul vag, însă este cert că odată cu părăsirea militară a Siriei, Rusia și Iranul vor deveni principalii actori externi pe acest front din Orientul Mijlociu, în timp ce Turcia va avea o poziție din ce în ce mai agresivă față de milițiile kurde din Siria, aliate ale SUA, dar considerate teroriste de către Ankara. În acest context, menținerea lui Bashar Al Assad la putere devine un fapt cert, cu atât mai mult, cu cât îi pot fi impuse puține lucruri în momentul de față, în care acesta controlează zece din cele 13 regiuni ale țării.

În același timp, Israelul, partenerul tradițional al SUA, nu privește cu ochi buni decizia luată la Casa Albă. Premierul Netanhyahu ar putea încerca însă să fructifice această situație din punct de vedere electoral, în timp ce comunitatea internațională

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *