Justiție

Andrei Spînu acuză foști și actuali factori de decizie din SIS și PA pentru dosarele penale deschise pe numele său. Printre cei vizați chiar fostul șef al SIS – Alexandr Esaulenco

Fostul ministru al Infrastructurii, Andrei Spînu acuză oameni-cheie din Serviciul de Informații și Securitate (SIS) și Procuraturii Anticorupție (PA) că ar fi în spatele campaniei de denigrare îndreptată împotriva sa, care ar fi pornită cu ajutorul unor falsuri.

Potrivit declarațiilor sale, aceste persoane ar fi fost fideli regimului oligarhului Vladimir Plahotniuc și ar fi trebuit să fie înlăturate din sistem. Într-un interviu oferit recent, Spînu a dat numele a cinci persoane, inclusiv fostul șef al Direcției Urmărire penală din cadrul CNA și actualul șef-adjunct al Procuraturii Anticorupție.

La mijlocul lunii aprilie, un site de știri a publicat o scurgere de informații care ar confirma începerea urmăririi penale împotriva fostului ministru pentru corupere pasivă. Spînu nu a confirmat direct că el ar fi persoana vizată, dar portalul Pulsmedia a scris că acesta ar fi implicat.

Potrivit lui Andrei Spînu, persoane precum Eugen Rurac, Sergiu Mițelescu, Alexandru Esaulenco, Vitalie Ojog și Mihai Ivanov nu pot participa la reformarea structurilor de forță ale Republicii Moldova. Mai mult, îi acuză că ar sta în spatele dosarelor sale penale. 

Sergiu Mițelescu – șeful Direcției nr 1 a Centrului Antiterorist al SIS

Sergiu Mițelescu a avut un rol cheie în toată operațiunea SIS-ului de expulzare a celor șapte profesori turci. Potrivit unor documente consultate de „Cutia Neagră PLUS”, Mițelescu cunoștea în detalii dosarul numit convențional „Feto” în cadrul căruia se efectuau măsuri speciale de investigații în privința profesorilor turci de la liceele „Orizont”.  Despre implicarea activă a Direcției lui Mițelescu în organizare și coordonarea nemijlocit a expulzării profesorilor turci indică în dosar mai mulți martori din cadrul SIS, audiați de procuror. Sergiu Mițelescu a condus personal și unul dintre grupurile de intervenție SIS, care pe 6 septembrie a participat la reținerea lui Mujdat Celebi, directorul financiar al rețelei de licee Orizont. Mițelescu le-a însoțit și la bordul avionului pe cele 7 persoane expulzate din R. Moldova.

Sergiu Mițelescu a confirmat la audieri că a participat la operațiunea de extrădare a profesorilor turci, inclusiv i-a însoțit la bordul avionului până în Turcia, dar neagă faptul că ar fi deținut vreun rol de coordonare în operațiune. 

„Acest tip de personaj nu poate participa la lupta anticorupție, la restructurarea oricărei instituții de stat., un om care nu a înțeles că deportarea profesorilor turci este imorală, are nevoie de o profilaxie”, a subliniat Andrei Spînu în același interviu. 

Alexandru Esaulenco – fostul șef la SIS

Alexandru Esaulenco a fost numit la șefia SIS în iunie 2019. Acesta a demisionat la sfârșitul lunii mai 2022. În locul său a fost numit Alexandru Musteața. În august 2022, s-a ales cu o funcție la Ministerul Afacerilor Externe (MAEIE). Acesta a fost numit ambasador cu misiuni speciale. 

„Pentru prima dată am să spun că eu am votat împotrivă și i-am spus-o și lui în față. Cred că este o mare greșeală și un semnal prost dat sistemului, când așa oameni sunt promovați la funcția de ambasador. Nu poți construi un sistem cu Mițelescu și alții și să spui că lucrurile merg bine”, a punctat Spînu.

„Vitalie Ojog de la SIS, apropiat de unul cu canal  pe Telegram, cu facultate FSB la Moscova”, a mai menționat fostul ministru al Infrastructurii.

Eugen Rurac – fost procuror anticorupție

Rurac a fost procuror anticorupție, ulterior șef interimar al Direcției generale urmărire penală în cadrul CNA. Cu câteva luni înainte de plecarea de la CNA, a fost surprins cu o mașină de lux pe străzile Capitalei, iar conducerea CNA a pornit o anchetă internă. 

Eugen Rurac a devenit cunoscut opiniei publice după ce a gestionat dosarul fostului deputat Chiril Lucinschi, condamnat de prima instanță în dosarul fraudei bancare. Tot Rurac a instrumentat dosarul fostului președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, dar și dosarul Metalferos.

De asemenea, Eugen Rurac a fost cel care a renunțat învinuirea aduse fostei magistrate de la Curtea de Apel, Domnica Manole, în prezent președintă a Curții Constituționale, judecată pentru pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri ilegale.

Mihai Ivanov – șef-adjunct la Procuratura Anticorupție

„Mihai Ivanov, adjunct acum la Procuratura Anticorupție, care toată lumea știe în ce în relație de afinitate este cu Viorel Morari”, a spus Andrei Spînu.  

Mihai Ivanov este procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție din 2010 și instrumentează dosarul deputaților transfugi. A devenit șef-adjunct la PA la începutul lunii noiembrie 2022. 

Vom reveni cu reacțiile celor vizați în acest material de către secretarul general al Președinției, Andrei Spînu. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *