Cultură

„Antologia fotografiei basarabene”, lansată la Chişinău

Aceasta conţine 320 de pagini şi 550 de fotografii, semnate de 111 autori, 80 de fotografii fiind anonime.

Mai multe generaţii de basarabeni cu bucuriile, dar, în special, cu dramele, ce le-au marcat destinul, au fost incluse în „Antologia fotografiei basarabene”. De la cea mai veche fotografie din 1864 şi până la fotografia din 27 iunie 2014, când la Bruxelles a fost semnat Acordul de Asociere RM-UE – toate au trecut prin exigenţele maestrului Mihai Potârniche.

„Antologia este o datorie de a mea, activez în domeniul fotografiei de 44 de ani. M-au impresionat foarte mult fotografiile oferite de arhivele din România, acestea reprezintă drumul lung al basarabenilor spre România. M-au făcut să râd şi să plâng când sub bagheta comunistă în satul Furmanovca, judeţul Tighina se împărţeau pământurile moşierilor români burghezi în costume naţionale”, spune Mihai Potârniche.

Albumul a apărut cu sprijinul Ministerului Culturii în cadrul Proiectului de promovare a cărţii naţionale.

„Bucuria mea este mare pentru că 300 de exemplare ale acestui minunat album vor merge în bibliotecile publice din Republica Moldova ca cetăţenii noştri să facă cunoştinţă cu fotografiile basarabene”, a spus ministrul în exercițiu al Culturii, Monica Babuc.

Lucrarea a fost editată cu ocazia împlinirii a 175 de ani, de când Academia Franceză a făcut publică fotografia şi a 160 de ani, de când la Chişinău a fost înfiinţat primul atelier foto.

Sursa: trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *