Anul școlar în satul Donici a început cu un protest
Ei sunt nemulțumiți că gimnaziul din localitate a fost reorganizat. Autoritățile locale susțin însă că la mijloc sunt interesele de partid ale unor consilieri comuniști.
Anul trecut, Consiliul raional Orhei a decis să lichideze gimnaziile din satele Donici, Hulboaca, Sirota și școlile primare din localitățile Șercani și Păhărniceni. Motivele principale invocate de autoritățile raionale au fost numărul mic de copii și lipsa cadrelor didactice. Or, în total, în cele cinci instituţii învaţă puțin peste 200 de elevi, iar pentru întreținerea lor era nevoie de peste trei milioane de lei. Decizia însă a fost luată cu mare întârziere. Încă prin martie, directorii instituțiilor de învățământ au fost informați că școlile vor fi închise. Cu toate acestea, consilierii raionali au tărăgănat problema până în toamnă. La ședința de pe 7 iunie 2013, liberal-democrații au pus pe ordinea de zi lichidarea școlilor din cinci sate. Celelalte fracțiuni au cerut însă o ședință extraordinară dedicată numai acestui subiect pentru a examina problemele tehnice cum ar fi transportul copiilor, căile de acces în satele vecine, situația profesorilor pensionari etc. Ședința nu a mai avut loc.
„Cu o jumătate de lună înainte de 1 septembrie am fost anunțați că școala o să funcționeze și noi, cu ajutorul părinților am făcut reparații în toată școala. Abia în toamnă am primit decizia că școala se va închide pe 1 ianuarie 2014”, spune directoarea școlii din satul Donici, Ecaterina Ciobanu, menționând că în școală învață 65 de elevi.
Părinții sunt revoltați
Pe 27 decembrie 2013 s-a revenit la problema celor cinci școli. Consilierii au decis să păstreze clasele primare în satul Donici, ca filială a școlii din satul vecin Camencea, aflat la o distanță de 3 kilometri, unde au fost transferați deja elevii din ciclul gimnazial. Totuși, ieri, în prima zi de școală din al doilea semestru, mai mulți părinți și elevi s-au adunat în curtea școlii din satul Donici cerând ca instituția să nu fie închisă. „Suntem foarte revoltați pentru că s-au luat decizii fără ca noi, părinții, să fim întrebați. Considerăm că școala noastră e foarte bună. M-am dus la consiliul raional, am ajuns să plâng și să cer să ne lase măcar până la sfârșitul anului școlar, dar ei au început să râdă. Vom lupta ca școala să fie păstrată”, susține Lilia, o mamă cu doi copii.
La adunare au venit și câțiva consilieri raionali și reprezentanții unui partid extra-parlamentar.
„Își fac PR politic pe seama copiilor”
Șefa Direcției învățământ, tineret și sport din Consiliul raional Orhei, Eudochia Ștefârță a confirmat că în școala din satul Donici clasele primare au fost păstrate, susținând că protestul ar avea un subtext politic. „Acești părinți sunt adunați de niște persoane pensionare, care nu au deloc copii, și câțiva consilieri comuniști de la Orhei. Își fac PR politic pe seama copiilor, cu părere de rău. Astăzi o parte din copii au plecat la școală, părinții s-au înțeles, e un proces inevitabil. Trebuie să învingă calitatea instruirii, pentru că de exemplu în satul Donici lipseau mai mulți profesori, iar în clasa a VII-a nu era nici un elev”, a spus Eudochia Ștefârță.
Viceminiștrii Educației, Igor Grosu și Liliana Nicolaescu-Onofrei s-au întîlnit pe, 10 ianuarie, cu reprezentanți ai părinților și profesorilor din satul Donici. Părinții au solicitat Ministerului Educației să se implice în soluționarea conflictului care, în opinia lor, a apărut din cauza lipsei de comunicare dintre autoritățile publice locale și comunitate.
”Ministerul Educației nu va accepta implicarea copiilor în acțiuni cu caracter politic. ME îndeamnă autoritățile publice locale să dea dovadă de maturitate civică și să acționeze strict în conformitate cu interesul superior al copilului”, a spus viceministrul Igor Grosu.
Părțile au convenit să revină la discuții asupra acestui subiect la începutul săptămînii viitoare. Ministerul Educației evaluează situația, inclusiv din punct de vedere financiar, și va avea în continuare rolul de facilitator al discuțiilor între comunitate și autoritățile raionale.