Opinii și Editoriale

Aparența stabilității

Dar oare chiar așa să fie sau avem de a face cu o menținere forțată a leului în această zonă fixă? Să deschidem ochii spre prețurile din magazine. Să rememorăm prețurile de acum jumătate de an. Eu cred că nu mi se pare doar mie că pentru alimente s-a săltat exagerat prețul. O conservă care astă primăvară costa 12 lei, acum e 18.

E un semn de întrebare în contextul în care nimeni nu vorbește de vreun val de scumpiri sau de motivele care provoacă aceste adaosuri. Ce s-a întâmplat de fapt? În această așa-zisă stabilitate, nimic nu e sigur. Suntem pe nisipuri mișcătoare.
Însă alegerile sunt o miză mare și e nevoie de aparență. E nevoie de convingerea oamenilor că lucrurile merg spre bine, când, de fapt, alunecăm la vale pe sănii cu roți (pentru viteză). Sunt foarte curioasă ce va fi la primăvară sau la vară.

Cred că vă amintiți când a avut loc furtul miliardului. Și atunci înainte de alegeri totul părea stabil. Imediat după procesul electoral a explodat bomba: s-a aflat despre furtul miliardului și leul a căzut în cap. A fost atunci momentul de criză în care moneda euro s-a apropiat de 30 de lei. Aproape dublu decât era înainte. Faptul că acum leul pare bine înfipt, nemișcat, neclintit, nestrămutat din granițele 19 lei – 19.99 lei mi se pare un semn că istoria s-ar putea repeta.

Să nu ne îmbătăm cu apă rece. În Moldova, lucrurile merg din ce în ce mai prost. Sărăcia e tot mai evidentă, iar datoriile externe cresc.

Singurii care cred că pot profita de acest lucru sunt socialiștii. Depinde de fiecare dintre noi dacă îi credem sau nu. Însă ar trebui să ne uităm puțin ce anume a făcut Dodon ca președinte. Nesfârșitele pelerinaje la poala lui Putin, legături apropiate cu Erdogan pentru care nu s-a sfiit să trimită profesorii turci din Chișinău la pușcărie, crize de nervi la anularea vizitelor lui Dmitri Rogozin.

Cu socialiștii ne așteaptă exact aceeași sărăcie, plus o orientare cu toate frunțile plecate spre Est. Vom pleca de data aceasta genunchii de bunăvoie, nu va mai fi vorba de o cucerire, ci de o dăruire necondiționată. Ne va îmbogăți Rusia, care geme de foame și care e prinsă în câteva războaie?

Fiecare alegător trebuie să înțeleagă. Pentru noi acum nu există opțiune de mai bine. Cu o orientare proeuropeană vom mai atârna o vreme deasupra prăpastiei, cu socialiștii – sărim de pe acum și uităm de orice speranță într-un viitor mai bun.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *