Opinii și Editoriale

Numirile lui Iulian Rusu și Dumitru Alaiba ne demonstrează că PAS nu este un reformator, ci un nou arhitect al unui sistem oligarhic deghizat în europenism

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), venit la putere în Republica Moldova cu promisiunea reformării statului și combaterii corupției, a ajuns să concentreze într-un timp record toate caracteristicile unui partid oligarhic. De la controlul instituțiilor esențiale ale statului până la numiri netransparente și lipsite de merit în funcții-cheie, PAS dă tot mai multe semne că a abandonat valorile democratice în favoarea unui sistem de putere piramidal, discreționar și obedient intereselor de partid.

De la „stat capturat” la „stat confiscat”

Discursul anticorupție care a adus PAS la guvernare s-a transformat rapid într-un paravan pentru capturarea instituțiilor publice. Rând pe rând, Curtea Constituțională, Consiliul Audiovizualului, Consiliul Concurenței, CNI, CNA, SIS și alte instituții strategice au fost aduse sub control politic, fie prin modificări legislative făcute pe repede înainte, fie prin numiri „cu dedicație”.

Un exemplu clar este numirea ex-directorul Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu, în funcția de membru în Comisia de evaluare externă a integrităţii etice şi financiare a judecătorilor şi a candidaţilor la funcţia de judecător al Curţii Supreme de Justiţie. Decizia a fost aprobată de majoritatea PAS printr-un proces lipsit de transparență, fără concurs autentic și fără dezbatere publică reală.

Dumitru Alaiba – de la antreprenor de imagine la „baron economic”

Un alt caz grăitor este Dumitru Alaiba, ex-ministru al Economiei, numit membru al Consiliului de Supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Pentru mulți, Alaiba simbolizează transformarea PAS într-un partid de cumetrie economică, în care loialitatea față de nucleul de putere contează mai mult decât competența sau integritatea.

În paralel, PAS a reușit să creeze o rețea de presă favorabilă, sprijinită prin fonduri publice și contracte de stat, în timp ce vocile critice sunt etichetate drept „agenți ai Kremlinului” sau „dușmani ai integrării europene”. Această tactică, specifică regimurilor autoritare, este folosită pentru a justifica reprimarea opoziției, excluderea vocilor independente și refuzul dialogului cu societatea civilă care nu se aliniază cu narativul oficial.

Un PAS tot mai periculos pentru democrație

Cu fiecare lună la guvernare, PAS demonstrează că nu este un reformator, ci un nou arhitect al unui sistem oligarhic deghizat în europenism. Iar numirile precum cele ale lui Iulian Rusu și Dumitru Alaiba nu sunt excepții, ci simptome clare ale unei derive autoritare în care instituțiile statului sunt subordonate voinței unui singur partid.

Republica Moldova se îndreaptă periculos spre un partid-stat, în care „lupta cu corupția” este doar o lozincă pentru înlăturarea adversarilor și cimentarea unui regim de putere personalizat, controlat și iresponsabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *