Aplicarea TVA standard la zahăr împinge businessul în zona economiei tenebre
O altă soluţie pentru agenţii economici din acest domeniu este ca aceştia să-şi găsească refugiu în economia tenebră, fenomen care atrage după sine eschivarea de la achitarea plăţilor către stat şi care contravine în totalitate unei economii transparente cerute inclusiv de partenerii noştri în dialogul pe care îl avem ca proces de integrare în comunitatea europeană.
În cadrul unei conferinţe de presă, care a avut loc luni, Alexander Koss, preşedintele Comitetului de Conducere al Companiei „Sudzuker Moldova”, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu prevederile politicii bugetar-fiscale pentru anul 2013, anunţate de Ministerul Finanţelor, de a majora rata TVA de la 8 la 20%. Potrivit lui, aceasta ar conduce la distrugerea ramurii de zahăr din Moldova şi la creşterea contrabandei cu zahăr din Ucraina. În situaţia în care procesatorii ar încerca să reducă costurile prin micşorarea preţului de achiziţie a materiei prime, agricultorii, pur şi simplu vor renunţa la cultivarea sfeclei. În consecinţă, locul sfeclei de zahăr l-ar putea ocupa zahărul brut, ceea ce echivalează cu închiderea întreprinderilor de prelucrare.
„Ucraina poate înăbuşi R. Moldova cu zahăr, deoarece ea are obligaţiunea să importe zahăr de trestie, preţul de cost al producerii la zahărul propriu este mai mic datorită programelor de subvenţionare foarte bune, precum şi datorită resurselor energetice de patru ori mai ieftine decât la noi”, a precizat el.
Împotriva proiectului de lege despre modificarea politicii bugetar-fiscale şi vamale pentru anul 2013, aprobată de Guvern în cadrul şedinţei din 21 iunie curent, s-au pronunţat şi liderii Confederaţiei Naţionale a Patronatului din R. Moldova (Leonid Cerescu), Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect” (Alexandru Slusari), Uniunii Producătorilor de Zahăr din Moldova (Alexander Koss) şi aiAsociaţiei Producătorilor Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr (Nicolae Moraru).
Leonid Cerescu, la aceeaşi conferinţă de presă, a declarat că, pe parcursul ultimelor săptămâni precedând examinarea proiectului de lege, fără nicio consultare şi discuţie cu comunitatea de business şi cu experţi, Ministerul Finanţelor a inclus propuneri ce prevăd în special majorarea perioadei de incapacitate temporară de muncă pe motiv de boală de la trei la cinci zile plătite de angajator, precum şi majorarea cotei TVA la zahăr şi producţia agricolă de la 8% la 20%.
Anterior, a specificat liderul patronatelor, propunerea Ministerului Finanţelor de a majora, începând cu anul următor, cota TVA la zahăr – un produs de importanţă socială de primă necesitate – a fost evaluată negativ de Consiliul pe produs „Sfecla de zahăr, zahăr şi produse derivate”. Toţi membrii Consiliului, în a cărui componenţă intră reprezentanţi ai asociaţiilor agricole, producătorilor şi consumatorilor industriali de zahăr, ai Ministerului Agriculturii, ai altor ministere şi agenţii, sunt ferm convinşi că o majorare semnificativă a cotei TVA la zahăr va determina scumpirea acestuia şi va spori contrabanda cu acest produs pe piaţa internă a RM.
În acest context, a menţionat preşedintele Uniunii „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, este relevant faptul că, în 2005, cota TVA la zahăr în RM a fost redusă la 8% ca o măsură de urgenţă pentru a contracara contrabanda masivă cu zahăr din Ucraina. „O situaţie identică s-a creat şi acum – din cauza surplusului de zahăr produs anul trecut în ţara vecină, a crescut drastic contrabanda cu acest produs în RM. Pe de altă parte, majorarea propusă a cotei TVA va spori atractivitatea pieţei din Moldova pentru contrabandă şi va determina creşterea economiei tenebre şi a corupţiei”, a declarat Slusari.
În afară de aceasta, patronatele nu sunt de acord cu propunerea de a introduce cota TVA standard la produsele agricole. Potrivit opiniei experţilor şi reprezentanţilor asociaţiilor de business, care reprezintă sectorul agrar, majorarea cotei TVA la produsele agricole la 20%, cu întoarcerea ulterioară producătorilor agricoli, peste o perioadă determinată de timp, a celor 12%, va conduce la creşterea deficitului bugetar şi reprezintă un potenţial considerabil pentru apariţia corupţiei. Totodată, creşterea bruscă a TVA de 2,5 ori şi deturnarea de fonduri pentru agricultori pentru plata TVA va determina desfiinţarea capitalului pentru agricultură şi degradarea acesteia.
Organizaţiile patronale sunt în special indignate de faptul că modificările politicii bugetar-fiscale, distructive pentru sectorul agricol al economiei, au fost aprobate „în culise”, în ciuda protestului manifestat deschis în mod repetat de către organizaţiile partenere ale Guvernului privind dialogul social. Ministerul Finanţelor a ignorat în mod demonstrativ opinia majorităţii plătitoare de TVA, care a creat zeci de mii de locuri de muncă. „De fapt, dialogul social dintre Guvern, patronate şi sindicate a devenit în ultimul timp un monolog, opiniile noastre fiind ignorate”, a constatat Leonid Cerescu.
„Sfecla de zahăr e o cultură de unicat în lume. Ca în aviaţie, e un pilotaj de clasă superioară. Dacă ea va dispare, vor dispărea zeci de mii de locuri de muncă, transferuri la buget, precum şi tehnica specifică, pe care au cumpărat-o pe bani grei cultivatorii. Numai o combină pentru recoltarea sfeclei de zahăr costă de la 3,5 la 8 mln. lei”, a afirmat Nicolae Moraru, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor Sfeclei de Zahăr.
Neglijarea opiniei consolidate a experţilor şi mediului de afaceri anulează valoarea ideii de dialog şi plasează într-o lumină extrem de sumbră atât Ministerul Finanţelor, cât şi Guvernul.
Experţii au mai amintit că, drept urmare a deficitului la nivel global şi a preţurilor mari la bursele internaţionale, în anii 2010-2011 exista o tendinţă de creştere a volumului de producere a zahărului în 2012, iar preţurile se află în declin. La nivel regional, exista un surplus mare, generat în mod special de Ucraina, care în 2011 a produs cu 400 mii tone peste necesităţile sale. Mai mult ca atât, Ucraina oferă condiţii de import preferenţial pentru cca 200 mii tone de zahăr brut din trestie. Astfel, Ucraina are un surplus de cca 600 mii tone, fără a avea posibilităţi de export, iar preţurile s-au prăbuşit la 20-25 sub nivelul celor din ţările vecine. Colapsul pieţei ucrainene a provocat un flux masiv de contrabandă de zahăr din Ucraina în Moldova prin Transnistria şi prin porţiunile de frontieră din nor şi sud. În mai-iunie 2012, vânzările producătorilor locali pe piaţa internă au scăzut cu peste 30%, iar veniturile s-au diminuat cu cca 42 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!