Internațional

Arabii scot milionari pe bandă rulantă, oricât ar fi de ieftin petrolul

Ultimul raport Wealth Insight arată că şocul din piaţă energiei nu a fost resimţit şi de reprezentanţii clasei bogate din Orientul Mijlociu. Mai mult, numărul milionarilor arabi urmează să crească cu 4,1% în următorii patru ani, ajungând la cifra totală de 226.809 în 2019, potrivit The Telegraph.

Golful Persic, epicentrul bogăţiei

În ultimii patru ani, perioada în care barilul s-a vândut la un preţ mediu de aproximativ 100 de dolari, trei state arabe din zona Golfului Persic au dat cel mai mare număr de milionari din regiune.

Conform statisticilor Wealth Insight, Qatarul, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au înregistrat în aceşti ani o creştere de 8,1 procente a numărului de milionari, ajungând la o cifra de 185.816 persoane cu averi de peste un milion de dolari.

Pe viitor, Quatarul şi Bahrainul vor deţine numărul cel mai mare de persoane cu averi foarte mari, estimează analiştii Wealth Insight.

Pieţele mici, avantajoase pentru noii milionari

"Sunt câteva elemente care avantajează apariţia acestui fenomen în Quatar şi Bahrain. Aceste două state reprezintă pieţe economice mici şi foarte puţin dezvoltate, în comparaţie cu celelalte ţări din regiune.

Bahrainul şi Quatarul au şanse mai mari să înregistreze o creştere economică spectaculoasă faţă de economiile mature din Emirate sau Arabia Saudită", explică Roselyn Lekdee, unul dintre analiştii care au emis această prognoza.

Bahrain este unul din statele din Golf care nici nu-şi baza economia pe exportul de petrol. Micul stat este susţinut de forţă financiară a regatului saudit, cel mai mare exportator de petrol din regiune.

Un nou asalt asupra Londrei

Obiceiul tinerilor arabi din familii bogate de a-şi petrece vacanţă de vara în Londra a dat tonul plângerilor localnicilor din Kensington şi Knightsbridge, zonele în care beizadelele de bani gata din Orientul Mijlociu defilează constant în bolizii lor de sute de mii de lire sterline.

Însă, în ciuda protestelor, Londra depinde în mare parte de valul de bogăţie pe care arabii o risipesc în magazinele de lux din capitală Angliei, după cum menţionează primarul metropolei, Boris Johnson.

Cheltuieli reduse doar în deşert

Risipă pe care arabii o fac ori de câte ori invadează Londra nu se va opri, chiar dacă acasă, în Emirate sau Arabia Saudită, bugetele nu se vor dovedi atât de generoase că în anii trecuţi.

"Cele două ţări vor avea de suferit de pe urmă scăderii preţului petrolului, într-un final, urmând să recurgă la reducerea cheltuielor publice sau la creşterea gradului de îndatorare", arată Steffen Dyck, analist al Moody’s.

Agenţia de rating Moody’s Investor Service a dat publicităţii un raport în care se estimează că preţul mediu pentru anul în curs al barilului va fi de doar 55 de dolari, cu 30% mai puţin decât se prognoza în ultimul trimestru al anului trecut.

Conform acestei analize, valoarea scăzută a veniturilor încasate de ţările exportatoare de petrol va pune presiune pe economiile lor şi va duce la creşterea nivelului datoriei publice a acestora.

Petrolul se tranzacţionează acum la un preţ cu 50 de dolari mai scăzut decât cel înregistrat în iunie 2014, perspectiva economică a ţărilor din Orientul Mijlociu fiind pusă sub semnul întrebării de către mulţi analişti financiari.

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *