ARTĂ: Cântecul de dor al pictorului Gheorghe Ţărnă
Genericul expoziţiei personale „Cântec de dor” este semnificativ şi exprimă dragostea autorului faţă de meleagurile natale. Născut în satul Ciuteşti, Nisporeni, Gheorghe Ţărnă vine din zona codrilor. Amintirile din copilărie, viaţa, tradiţiile şi obiceiurile de la ţară prezintă izvorul de inspiraţie al pictorului. În contextul artei noastre contemporane, Gheorghe Ţărnă este unul din exponenţii originali ai simbolismului. El posedă capacitatea de a sintetiza realitatea şi a o exprima în forme simbolice. Format în cadrul Colegiului de Arte Plastice „A. Plămădeală” în clasa profesorului S. Babiuc, Gh. Ţărnă îşi continuă studiile în cadrul Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice la specialitatea arta decorativă, unde beneficiază de îndrumarea profesorilor Al. Şestacovshi, Ludmila Şevcenco şi Iurie Lupu. Deşi la facultate studiază profund tapiseria, totuşi, urmând chemarea sufletului şi talentului, după finisarea studiilor se afirmă în domeniul picturii, devenind în 2009 membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova.
În creaţia sa pornind de la datele realităţii, de la observaţia şi studiul nemijlocit al naturii Gh.Ţărnă interpretează realul conform viziunii sale, tinzând să exprime idei mai bogate în semnificaţie.
Dotat cu un rafinat simţ decorativ el tratează suprafaţa bidimensională a pânzei în acorduri cromatice complementare de rară fineţe, într-o pensulaţie delicată, stilizând formele, fără a cădea în abstracţionism.
Concepţia sa artistică refuză naraţiunea subiectului, exaltarea şi exuberanţa culorii. Simbolismul său analitic şi predelecţia pentru o paletă cu tonalităţi nuanţate conferă pânzelor sale o anumită stabilitate eternă în lumea realului.
Printr-o sensibilitate muzicală realizată “în surdină” şi un mesaj simbolic se remarcă compoziţiile “Cântec de dor”, “Hotar de sat”, “Păsări în zbor”, “Scrisoare de la bunica”.
Eleonora Brigalda (dr. în studiul artelor, prof. universitar )
(Text preluat de pe ARTPLOŞADCA)