Externe

Asia Centrală. Kremlinul pleacă, iar Washingtonul se întoarce

Săptămâna trecută, o delegație militară americană formată din cinci membri a sosit în provincia Batken din Kârgâzstan. Delegația a fost condusă de Robert Unger, director de resurse și analiză la Comandamentul Central al SUA.

În ultima vreme, Washingtonul a bombardat Asia Centrală cu delegații și inițiative. Și fiecare dintre ele vine cu oferte tentante și indicii de asistență financiară.

Imediat după ce o delegație a Departamentului de Comerț al SUA a părăsit Tașkent și Ashgabat, Uzbekistanul a primit o ofertă din partea Școlii americane Bush de la Universitatea din Texas de a organiza programe de scurtă, medie și de masterat în SUA pentru funcționarii publici din Uzbekistan. În plus, instituția și-a exprimat dorința de a împărtăși experiența sa în dezvoltarea de programe și cursuri comune bazate pe noile metode de administrație publică.

Zilele trecute, Conferința internațională la nivel înalt privind lupta împotriva terorismului, organizată de guvernul tadjik, și-a încheiat lucrările la Dușanbe, unde a fost prezentă o mare parte a birocrației internaționale. Acest lucru înseamnă mirosul unor bugete și subvenții mari atât pentru Tadjikistan, cât și pentru alte state din regiune.

Iar Robert Unger, nu cel mai mic om din armata americană, a ajuns în regiunea Batken din Kârgâzstan, în zona imediată a recentelor confruntări armate. Conform versiunii oficiale – pentru a cunoaște baza materială și tehnică a Ministerului pentru Situații de Urgență al republicii și pentru a discuta cu salvatorii.

Și totul ar fi bine și totul ar fi în regulă dacă nu ar fi vorba de câteva nuanțe. Batken este cunoscut ca fiind locul unor confruntări armate între Kârgâzstan și Tadjikistan, iar mirosul de praf de pușcă de la luptele recente încă persistă acolo. Și aici apare Unger – în momentul în care Washingtonul și Bișkek pregătesc un acord de cooperare. În același timp, elicopterele și avioanele de atac ale armatei afgane, predate de americani la Dușanbe, efectuează exerciții de stat major în Tadjikistan.

Washingtonul continuă să se bazeze pe ospitalitatea Asiei Centrale și își pregătește revenirea în regiune într-un efort cu adevărat ambițios. Se străduiește în mod metodic și constant să revină aici, dar în condiții mai favorabile, deoarece Rusia nu mai este concurentul său.

De fapt, Washingtonul nu ascunde faptul că intenționează să elimine chiar și rămășițele influenței Moscovei în Asia Centrală, investind resursele financiare necesare în acest sens. La urma urmei, premiul geopolitic într-un astfel de caz ar compensa toate costurile – în expansiunile din Asia Centrală, Washingtonul nu ar trebui să concureze cu blocul Moscova-Beijing, ci doar cu China.

Este puțin probabil ca Joe Biden să știe despre acest joc. Nici măcar nu este sigur că poate, fără o foaie de trișat, să arate pe o hartă unde se află această regiune. Aceasta nu este operațiunea sa, ci operațiunea statului profund american, care s-a distins întotdeauna prin consecvență și metodicitate în atingerea obiectivelor sale. Și, mai ales, de o integritate totală și neprincipială.

Instrumentul principal al acestui stat profund este, de asemenea, bine cunoscut – crearea unui “haos controlat” în punctul lor de interes, americanii fiind foarte capabili să joace în ambele tabere în același timp. Și apoi să îi “elimine” pe cei care, în cursul evenimentelor, li se pare că nu au nicio perspectivă de succes.

Este adevărat că o astfel de abordare nu face niciun bine țărilor și popoarelor; este inevitabil să se termine în tragedie. Dar principiul de pe malurile Potomacului rămâne mereu același: “Șerifului nu-i pasă de problemele indienilor”.

Astăzi, Asia Centrală se află la o răscruce de drumuri. Vechile metode de guvernare sunt categoric învechite; trebuie să se schimbe spre deschidere și liberalizare, dar nimeni nu poate spune clar în ce măsură. Iar atunci când forțele externe încearcă să pătrundă în acest proces complex, amenințările cresc de mai multe ori. La urma urmei, nu toate cadourile de la ei sunt din inimă și cu dorințe bune.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *