Astăzi marcăm Ziua Mondială a Inimii
Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) se alătură comunității globale în marcarea Zilei Mondiale a Inimii, o zi dedicată conștientizării și prevenirii bolilor cardiovasculare, care rămân una dintre cele mai mari amenințări pentru sănătatea populației din întreaga lume, potrivit Oficial.md.
În Republica Moldova, bolile cardiovasculare se plasează pe parcursul a două decenii pe prima poziție în ceea ce privește cauzele de deces și dețin peste 55% din totalul deceselor provocate de afecțiuni netransmisibile.
Conștientizând importanța prevenirii și tratamentului afecțiunilor cardiovasculare, CNAM asigură accesul la un spectru larg de servicii de diagnosticare și terapie a afecțiunilor cardiovasculare. Acest acces se realizează prin finanțarea asistenței medicale la toate nivelurile, de la servicii de urgență, primară, cele de ambulatoriu și spitalicești la servicii medicale de înaltă performanță.
În cadrul asistenței medicale primare, CNAM acoperă serviciile de prevenire, depistare precoce și monitorizare a bolilor cardiovasculare, compensând în același timp o gamă variată de medicamente destinate tratării acestor afecțiuni. Începând cu 1 aprilie 2023, pacienții asigurați care suferă de maladii cardiovasculare au acces la un nou medicament compensat – Rivaroxobanum.
Mai mult de jumătate din totalul cheltuielilor pentru medicamentele compensate revin celor destinate tratamentului bolilor cardiovasculare. Doar în primele șase luni ale acestui an, CNAM a direcționat 212 milioane de lei pentru preparatele respective, cu peste 22 milioane mai mult față de perioada similară a anului trecut. De aceste medicamente compensate au beneficiat peste 400 mii de persoane.
În ceea ce privește asistența medicală spitalicească, CNAM finanțează o gamă largă de servicii, inclusiv operații pe cord, minim-invazive, servicii moderne de diagnostic și tratament al dereglărilor de ritm cardiac, precum și programe de reabilitare cardiologică. Aproximativ 5700 de persoane au beneficiat anul trecut de intervenţii chirurgicale cardiovasculare, pentru care din fondurile AOAM au fost direcţionate peste 294 de milioane de lei, cu 48 de milioane mai mult față de anul 2021. Cele mai multe operații, peste 4000, au fost intervenţiile minim-invazive la adulţi în cazul infarctului miocardic.
Anul trecut, 15 persoane cu probleme cardiace au beneficiat de operații minim-invazive pentru înlocuirea valvei aortice (TAVI), efectuate în cadrul programului special „Cardiologie intervențională”. Pentru aceste intervenții, din fondurile AOAM au fost alocate peste trei milioane de lei, costul mediu al unui caz tratat depășind 206 mii de lei.
În 2022, Compania Națională de Asigurări în Medicină a finanţat și 156 de cazuri în cadrul programului „Studiu electrofiziologic şi ablaţii”, care oferă acces la servicii moderne de diagnostic şi tratament al dereglărilor de ritm cardiac. Pentru aceste operații au fost alocate aproape 2 milioane 801 mii de lei, inclusiv pentru consumabile costisitoare.
Din fondurile de asigurare medicală au fost acoperite în 2022 un șir de servicii medicale de înaltă performanță pentru diagnosticarea afecțiunilor cardiologice. Costurile acestor servicii au depășit 17,2 milioane de lei.
CNAM susține și eforturile de prevenire a bolilor cardiovasculare prin intermediul proiectelor finanțate din mijloacele fondului măsurilor de profilaxie. Încurajăm populația să fie mai activă și implicată în ceea ce privește sănătatea inimii prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Acesta poate fi asigurat printr-o alimentaţie sănătoasă, fără sare şi zahăr în exces, activitate fizică regulată, renunțarea la fumat și alte vicii, monitorizarea periodică a tensiunii arteriale, colesterolului și glicemiei, precum și consultarea medicului la primele semne de boală. Măsurarea tensiunii arteriale, a nivelului de colesterol şi zahăr în sânge fac parte din examenele medicale profilactice gratuite, oferite de medicul dumneavoastră de familie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!