Ați uitat de Alexandru Boldur
Diferite surse aduc două date ale nașterii reputatului om de știință: 23 și 25 februarie. Oricum, în această săptămână avem prilejul să ne amintim de un istoric a cărui operă este una capitală pentru istoriografia românească. Nu în zadar, cel mai mare gazetar român din perioada interbelică Pamfil Șeicaru îl pune în aceeași constelație cu A.D. Xenopol, Nicolae Iorga, C.C. Giurescu ș.a. Alexandru Boldur s-a impus în primul rând ca un istoric al Moldovei și, în special, al Basarabiei.
Prin scrierile sale, bazate pe o documentare serioase în arhivele rusești și europene, a îmbogățit informațiile despre istoria țării noastre, atât de mult falsificată sau neglijată în perioada comunistă. Alexandru Boldur a încercat să transmită publicului larg detalii inedite despre trecutul nostru, nefiind influențat de vreo ideologie, în afară de cea a conștiinței de cetățean și istoric. Predilecția sa pentru sinteză face lectura cărților sale accesibilă oricărui cititor și reușește să convingă de faptul că istoria nu este doar o cronologie pe care trebuie să o ții minte. Cu toate acestea, ar fi o surpriză pentru noi dacă autoritățile locale sau centrale ar organiza ceva cu această ocazie. Numele lui Boldur încă nu a reușit să se întipărească în memoria colectivă, chiar dacă istoricul a fost inclus de Biblioteca Națională a Republicii Moldova în lista autorilor celor mai bune 10 cărți ale secolului al XX-lea.
Opera lui Boldur abia începe să fie descoperită. Pentru noi a fost cel puțin o revelație, care ne-a făcut să ne întrebăm cum o asemenea personalitate puternică a fost uitată. De aceea, TIMPUL nu a pregetat să reediteze cărțile sale Ștefan cel Mare, voievod al Moldovei și Istoria Basarabiei. Ca să înțelegem cum s-a format pentru prima dată Moldova și ce s-a întâmplat pe aceste pământuri în vremuri de glorie trebuie să citim aceste cărți.