Au descoperit o planetă compusă din diamant
Noua planetă este mult mai densă decât orice alt corp de acest gen şi este alcatuită În mare parte din carbon. Din cauza densităţii sale, carbonul trebuie să se afle în stare cristalină, potrivit cercetărilor efectuate de specialişti, ceea ce înseamnă că o mare parte din această planetă este alcatuită din diamante.
"Istoria evoluţiei şi densitatea extraordinară a planetei sugerează ca aceasta este formată din carbon – este vorba despre un diamant uriaş care gravitează în jurul unei stele neutronice la fiecare doua ore, pe o orbită atât de strânsă încât această ar încapea în interiorul Soarelui", a declarat Matthew Bailes, de la Swinburne University of Technology din Melbourne.
Aflata la o distanţă de 4000 de ani lumină sau la o optime din distanţa Terra – centrul Caii Lactee, planeta este probabil o ramăşiţă a unei foste stele uriaşe care şi-a pierdut învelişul exterior, fiind absorbită de pulsarul în jurul căruia gravitează. Pulsarii reprezintă mici stele neutronice, cu diametrul de aproximativ 20 de kilometri şi care se rotesc de sute de ori pe secundă în jurul propriei axe, emiţând fascicule de radiaţii.
În cazul pulsarului J1719-1438, radiaţia emisă ajunge cu regularitate pe Terra şi a fost urmarită cu telescoape din Australia, Marea Britanie şi Hawaii, permiţându-le astfel astronomilor să detecteze modulaţiile cauzate de forţa gravitaţională.
Măsuratorile sugerează că planeta, care gravitează în jurul stelei la fiecare doua ore şi 10 minute, are o masa asemanatoare planetei Jupiter, însa de 20 de ori mai densa, potrivit astronomilor.
Pe lângă carbon, este posibil ca noua planetă să fie alcatuită din oxigen, care ar putea exista în cantităţi mai mari la suprafaţa, însă devine tot mai rar spre centrul planetei, bogat în carbon.
După: Hotnews.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!