Cultură

Au fost decernate premiile Festivalului Naţional de Epigramă şi Fabulă „Donici, cuib de-nţelepciune”

Solicitat de agenţie, directorul festivalului, scriitorul Gheorghe Bâlici a menţionat că la concurs s-au înscris 53 de epigramişti din România. „Potrivit regulamentului, epigramiştii din R. Moldova nu participă în ultimii ani în competiție, ci doar în recital. Temele au fost anunţate din timp. Astfel, fiecare concurent a prezentat cîte trei epigrame la două teme selectate de juriu şi cîte trei epigrame – pe temă liberă”, a precizat directorul festivalului.

Din juriu au făcut parte preşedintele Asociaţiei Uniunilor de Creaţie din R. Moldova, academicianul Mihai Cimpoi, preşedintele Asociaţiei Epigramiştilor din Moldova, Ion Diviza şi directorul festivalului, Gheorghe Bâlici.

La secţiunea fabulă premiul I l-a obținut Vasile Vajoga din Iaşi, premiul II – Laurenţiu Ghiţă din Bucureşti şi premiul III – Vasile Larco din Iaşi. La secţiunea epigramă cele trei premii au fost luate de Ion Moraru (Galaţi), Nicolae Bunduri (Braşov) şi, respectiv, de Elis Râpeanu (Bucureşti).

Elis Râpeanu a menţionat pentru agenţie că participă la acest festival de la prima ediţie. „Este un festival de calitate, poate chiar mai bun decît cele desfășurate în România. Am organizat şi eu la Bucureşti un concurs de epigrame – „Mircea Trifu”, cel care a condus Uniunea Epigramiştilor din România peste 25 de ani. Epigrama e o specie iubită nu numai a literaturii, dar şi a umorului românesc. Mă mîndresc cu faptul că am realizat primul doctorat din lume în epigramistică”, a subliniat Elis Râpeanu.

De asemenea, juriul a acordat şi alte premii. Cu premiul „Aurel Scobioală” a fost distins Sorin Cotlearciuc din Vama, judeţul Suceava, iar cu premiul „Gheorghe Urschi” – Alexandru Căţcăuan din Bistriţa. Premiul „Efim Tarlapan” a fost decernat lui Costel Pătrăşcan din Brăila.

Festivalul Naţional de Epigramă şi Fabulă „Donici, cuib de-nţelepciune” a fost iniţiat în 1997. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Ministerul Culturii, Uniunea Scriitorilor, Asociaţia Uniunilor de Creaţie, Uniunea Teatrală din Moldova, Institutul Cultural Român „M. Eminescu” şi Primăria Chişinău.

SursA: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *