ActualitateExterne

au fost mai multe valuri de lovituri

UPDATE 6 octombrie, ora 10.05: Și Odesa a fost vizată de atacuri

Primarul portului Odesa de la Marea Neagră, Ghennadi Truhanov, a declarat pe Telegram că Rusia a vizat oraşul în cursul nopţii, fiind raportate mai multe explozii, scrie Agerpres.

Nu au existat informaţii privind pagube sau răniţi.

Guvernatorul regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, a declarat duminică dimineaţă, pe Telegram, că un civil a murit şi 15 au fost răniţi în atacurile Rusiei asupra regiunii în ultimele 24 de ore.

Ambele părţi neagă că au vizat civili în războiul declanşat de invazia Rusiei în Ucraina, lansată în februarie 2022. Cu toate acestea, mii de civili au murit, marea majoritate dintre ei ucraineni.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Atacurile aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei au ținut jumătatea de est a țării în alertă de raid aerian timp de mai bine de cinci ore, a declarat armata ucraineană duminică dimineața, informează Reuters, potrivit Rador Radio România.

Moscova a lansat mai multe valuri de atacuri împotriva Kievului și a altor orașe.

 

„Inamicul și-a folosit din nou dronele împotriva Kievului azi-noapte!”, a spus Serhii Popko, șeful administrației militare din Kiev, în aplicația de mesagerie Telegram.

„Dronele rusești au vizat capitala Ucrainei în mai multe valuri și din direcții diferite”.

Toate armele aeriene au fost distruse de apărarea antiaeriană și, conform informațiilor preliminare, nu s-au raportat pagube sau răniți, a spus Popko.

Detalii privind amploarea atacului vor veni mai târziu în cursul zilei, a mai spus el.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

comentarii

  1. Ucraina cere aliaților să ia sub patronaj regiuni din țară. Ce zonă ar putea „lua” România?. Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Andri Sibiga, a cerut mai multor țări partenere ale Ucrainei să preia oblaste sub patronaj. „Îndemn partenerii care nu au făcut acest lucru încă să se alăture inițiativei de patronat a lui Zelenski și să aleagă regiuni în care pot face diferența”, a spus Andri Sibiga. Estonia și-a concentrat asistența asupra regiunii Jitomir, Letonia asupra regiunii Cernihiv, iar Lituania ajută la reconstruirea nordului regiunii Kiev. Danemarca a preluat patronajul orașului Mikolaiv, iar Italia și-a concentrat inițiativele pe reconstrucția culturală, în special a Odesei. În timpul primei vizite în Ucraina a premierului olandez Dick Schoof, Zelenski a invitat Olanda să preia patronajul oblastului Zaporojie. Ucraina a propus României să ia în considerare posibilitatea de patronaj pentru refacerea uneia dintre regiunile ucrainene care a suferit din cauza agresiunii ruse, a informat ministrul de Externe ucrainean, Andri Sibiga, când a fost în vizită la București. Partenerii de implementare sunt: ​​Agenția Bucovineană pentru Inițiative și Dezvoltare (BAID) din Ucraina, Un Ponte Per (UPP) din Italia, Institutul de Acțiune, Formare și Cercetare pentru Pace din România (PATRIR) din România și Institutul pentru Pace și Obiective Comune (IPCG) din Ucraina. Zonele de intervenție cuprind mai multe regiuni din Ucraina, inclusiv regiunile Cernihiv, Mikolaiv, Herson, Nipru și Harkov, împreună cu Cluj-Napoca și zonele rurale învecinate din România. Beneficiarii principali ai acestui proiect sunt rezidenții ucraineni, persoanele strămutate interne și refugiații ucraineni din România.
    Personal cred ca Guvernul Romaniei greseste foarte mult pt ca nu face publica aceasta situatie si nu o lanseaza in dezbatere nationala, intrucat este un proiect de importanta nationala. Guvernul Romaniei nu ar trebui sa ia in grija orice regiuni din Ucraina, ci regiunile istorice romanesti: Cernauti si Bugeacul si de asemenea sa se gandeasca bine sa protejeze militar Odesa, pt ca Odesa este o poarta de intrare, care trebuie protejata militar. O fi campanie electorala, dar razboiul si interesul national nu asteapta sa se termine campania electorala. Romania trebuie sa iasa public si sa afirme interesul pentru a lua in grija Cernautiul si Bugeacul. De asemenea, ar trebui anuntata public (ca sa stie si rusii) formarea unei coalitii care sa protejeze militar Odesa. Romania nu ar trebui sa se ascunda de aceste probleme, caci ele nu se rezolva bagand capul in nisip, ca strutul. Romania treebuie sa aiba curajul de a facee ceea ce trebuie in regiune pentru a o stabiliza. Ceea ce spun unii, ca nu ar trebui sa se implice Romania, nu este corect, intrucat acum este cel mai potrivit moment. Iar istoria nu te iarta daca nu faci ce trebuie, atunci cand trebuie. Daca cuiva ii este frica de decizii, atunci nu are ce cauta ca politician. In astfel de situatii se nasc OAMENI MARI, pe care-i retine istoria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *