Carte

Aurel Scobioală, un om al ironiei fine

La eveniment au participat scriitori, rude şi prieteni care l-au cunoscut de-a lungul vieţii sale. În calitate de moderator s-a produs scriitorul Anatol Ciocanu, consăteanul său de la Mălăieşti, Râşcani. El a amintit, între altele, că, la patru ani de la dispariţia sa, numele lui Aurel Scobială n-a fost uitat. Astfel, şcoala din satul natal îi poartă numele, iar la casa părintească din Mălăieşti şi la mormântul său din cimitirul din Durleşti au fost dezvelite câte o placă comemorativă. Cu ocazia acestei aniversări, Editura „Lumina” a scos de sub tipar cartea sa „Vorba bună ne adună”.
În discursul său, poetul Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, a menţionat: „Aproape că nu este zi ca oamenii de litere să nu-şi amintească de o butadă sau un calambur de-al lui Aurel Scobioală. A lăsat nişte repere, nişte formule specifice. A fost un personaj inconfundabil al vieţii literare. Acolo unde era Aurel, peste tot domnea gluma şi buna dispoziţie. Nuveletele sale din cărţile „Un ulcior cu pătăranii” şi „Alt ulcior cu pătăranii” pun în lumină noi faţete ale scriitorilor. Aceste istorioare sunt un compendiu la istoria literaturii din Basarabia”, a constatat el.

Criticul literar Eugen Lungu, fost coleg al regretatului scriitor la Editura „Literatura Artistică” (ulterior – „Hyperion”), a amintit că Aurel Scobioală era un om al glumei, un om al ironiei fine. „Pentru mine, Aurel Scobioală e ca un pom cu trei ramuri. Primul ni-l reprezintă ca pe un om serios sută la sută. Al doilea – ca scriitor al copiilor. Cel de-al treilea – ca autor al unor istorioare vesele despre oamenii de litere şi de artă”, a remarcat scriitorul Victor Prohin.

Au mai luat cuvântul Agnesa Scobioală, soţia scriitorului, fiica lor, Aticia, sora lui, Olga Lughină, scriitorii Ion Ciocanu, Constantin Dragomir, Nicolae Bileţchi, Victor Vasilache, Igor Nagacevschi, directoarea Bibliotecii Republicane pentru Copii „Ion Creangă”, Claudia Balaban ş.a.

Aurel Scobioală s-a născut la 17 septembrie 1941, la Mălăieşti, Râşcani. A semnat cărţile „Carte pentru câini deştepţi”, „Scriitorii când erau copii”, „Marele fermier Buş-Lăbuş”, „Greu mai cresc bărbaţii” ş.a. A fost laureat al unor premii naţionale şi internaţionale. S-a stins din viaţă la 3 iulie 2007.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *