Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat vineri,12 mai, înaintea reuniunii informale a miniştrilor de externe UE de la Stockholm, că este important ca până la sfârşitul acestui an să avem o decizie pentru Ucraina şi Republica Moldova în privinţa demarării negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, scrie Jurnal.md.
În ceea ce priveşte Republica Moldova, șeful diplomației de la București a arătat că va solicita sprijinul colegilor săi pentru listarea rapidă a primelor persoane în noul regim de sancţiuni, care a fost creat recent.
„Este foarte important sprijinul pentru aderarea la UE a Ucrainei, a Republicii Moldova şi a Georgiei. Este important ca până la sfârşitul acestui an să avem o decizie pentru Ucraina şi Republica Moldova în privinţa demarării negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. În ceea ce priveşte Republica Moldova, voi solicita sprijinul colegilor mei pentru listarea rapidă a primelor persoane în noul regim de sancţiuni, care a fost creat recent, la propunerea mea din februarie, împotriva persoanelor care acţionează pentru destabilizarea Republicii Moldovei sau care acţionează împotriva ordinii constituţionale a Republicii Moldova”, a mai declarat Aurescu, la reuniunea informală Gymnich a miniştrilor de externe, care are loc în Suedia.
De asemenea, ministrul român de Externe a precizat că pe 24 aprilie, în cadrul Consiliului Afaceri Externe anterior, a obţinut un acord politic pentru crearea acestui regim de sancţiuni.
„Acum, pentru că s-a creat regimul de sancţiuni – care cred că a fost cel mai rapid proces de creare a unui regim de sancţiuni în cadrul Uniunii Europene – este important să ne mişcăm foarte repede pentru a lista primele persoane care sunt responsabile de destabilizarea ţării”, a precizat Aurescu.
Vă amintim că, la 19 aprilie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cere începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finele anului curent, după îndeplinirea celor nouă recomandări enunțate de Comisia Europeană.
Republica Moldova are teme serioase de făcut – condiționalități că să se autopropuna pentru inceperea negocierilor. Momentan s-a cantat Katiușa și jucat balalaika cu semne ale militarismului imperial rusesc atât de toxic pentru Europa. Să nu mai vorbim de dragostea moldovenistilor de la putere de CSI al cărui membru de vază îi acest așa zis stat.
Aurescu ? Lipsit de importanta, un molau. Nici nu mai conteaza ce propune el. La ce se baga in seama nu Georgia nu pricep, caci Georgia nu se ia in calcul din motive evidente pt toata lumea, mai putin pt Auescu.