Lumea

Aurorele polare coboară spre Ecuator, după explozia solară

O explozie solară care a avut loc duminică şi care a fost îndreptată spre Terra, a împins aurora polară către regiuni care nu au văzut până acum spectacolul optic.

Preşedintele Comitetului ONU pentru Explorarea Paşnică a Spaţiului Extraatmosferic, Dumitru Prunariu, a spus că una dintre cele mai puternice explozii solare s-a produs în anul 1859, când atmosfera a fost atât de ionizat încât aurora boreală s-a putut vedea şi de la Ecuator.

Cum apare aurora polară

• Aurora polară se formează în momentul în care particulele solare se ciocnesc cu câmpul magnetic al Terrei. Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală, în timp ce în emisfera sudică se numeşte auroră australă.
 
Efectele asupra oamenilor

• Exploziile solare puternice formează un nor de plasmă, format din particule încărcate electronic, care se se loveşte de câmpul magnetic care protejează Terra. Dacă particulele trec prin el, se pot produce aşa-numitele furtuni solare sau geomagnetice. Aceste furtuni nu sunt vizibile ca restul fenomenelor atmosferice, dar au efecte asupra oamenilor. Modificarea puternică a câmpului magnetic al Pământului acţionează asupra hipotalamusului (o parte a creierului) şi modifică proporţia elementelor din sânge. 

Sursa: Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *