Autoritățile au DECIS ce vor face cu mormintele abandonate
Autorii proiectului, un grup de deputați, menționează că în Republica Moldova nu există o lege care ar reglementa activitatea cimitirelor și domeniul funerar. Astfel, inițiativa vine să suplinească vidul juridic existent în acest domeniu, oferind cadrul legal specializat pentru protecția și activitatea cimitirelor și serviciilor funerare.
Proiectul prevede că pentru fiecare înhumare urmează să fie repartizat un lot de pământ cu suprafața de 3,8 metri pătrați. Intervalele între părțile lungi și scurte ale mormintelor va constitui nu mai puțin de 0,5 metri. Lungimea mormântului nu va fi mai mică de doi metri, lățimea – un metru, iar adâncimea de 1,5 metri. Pentru înhumarea copiilor decedați, dimensiunile mormântului pot fi micșorate.
O altă prevedere a proiectului este că depunerea decedaților în capelă (biserică), cu sicriul deschis, se face până la 72 de ore din momentul survenirii decesului, iar după expirarea acestui termen – numai cu autorizația organului sanitar competent, eliberată pe baza certificatului de îmbălsămare.
Locurile de înhumare din cimitire pot fi rezervate pe termen nelimitat. Tarifele pentru rezervare, precum și pentru alte servicii se aprobă de către organele administrației publice locale. Unei familii i se va permite să rezerve nu mai mult de trei locuri de înhumare.
Pe teritoriul municipiului Chișinău sunt amplasate 11 cimitire, care se întind pe o suprafață de 137 de hectare, ocupând 2% din spațiile verzi ale municipiului, iar în țară sunt alte câteva sute de cimitire, unele în stare bună, iar altele în delăsare sau abandonate.
Sursa: ipn.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!