Război

Avansul dronelor în Ucraina ar putea aduce zorii roboților ucigași

Progresele înregistrate de dronele din Ucraina au accelerat o tendință tehnologică anticipată de mult timp, care ar putea aduce în curând pe câmpul de luptă primii roboți de luptă complet autonomi din lume, inaugurând o nouă eră a războiului.

Cu cât războiul durează mai mult, cu atât mai probabil va fi mai probabil ca dronele să fie folosite pentru a identifica, selecta și ataca ținte fără ajutorul oamenilor, potrivit analiștilor militari, combatanților și cercetătorilor în domeniul inteligenței artificiale, notează AP.

Acest lucru ar marca o revoluție în tehnologia militară la fel de profundă ca și introducerea mitralierei. Ucraina are deja drone de atac semi-autonome și arme de contra-dronă dotate cu inteligență artificială. Rusia susține, de asemenea, că deține armament cu inteligență artificială, deși afirmațiile nu sunt dovedite. Dar nu există cazuri confirmate în care o națiune să fi pus în luptă roboți care să fi ucis în întregime singuri.

Experții spun că ar putea fi doar o chestiune de timp până când Rusia sau Ucraina, sau ambele, le vor desfășura.

“Multe state dezvoltă această tehnologie”, a declarat Zachary Kallenborn, analist de inovare în domeniul armelor de la Universitatea George Mason. “În mod clar, nu este atât de dificil”.

Sentimentul de inevitabilitate se extinde la activiști, care au încercat ani de zile să interzică dronele ucigașe, dar acum cred că trebuie să se mulțumească să încerce să restricționeze utilizarea ofensivă a armelor.

Ministrul ucrainean al transformării digitale, Mykhailo Fedorov, este de acord că dronele ucigașe complet autonome sunt “un următor pas logic și inevitabil” în dezvoltarea armelor. El a declarat că Ucraina a făcut “multă cercetare și dezvoltare în această direcție”.

“Cred că potențialul pentru acest lucru este mare în următoarele șase luni”, a declarat Fedorov pentru The Associated Press într-un interviu recent.

Locotenent-colonelul ucrainean Iaroslav Honchar, cofondator al organizației non-profit Aerorozvidka, care se ocupă de inovația dronelor de luptă, a declarat într-un interviu recent în apropierea frontului că luptătorii de război umani pur și simplu nu pot procesa informațiile și lua decizii la fel de rapid ca mașinile.

Liderii militari ucraineni interzic în prezent utilizarea de arme letale complet independente, deși acest lucru s-ar putea schimba, a spus el.

“Încă nu am depășit această limită – și spun “încă” pentru că nu știu ce se va întâmpla în viitor”, a declarat Honchar, al cărui grup a fost vârful de lance al inovației în materie de drone în Ucraina, transformând dronele comerciale ieftine în arme letale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *