Avem limbi, dar nu le putem reglementa
La 11 ianuarie 2012, guvernul a aprobat hotărârea privind instituirea Comisiei Naţionale pentru Funcţionarea Limbilor, care urma să monitorizeze realizarea legislaţiei lingvistice. Cu toate acestea, până în prezent, Comisia nu s-a întrunit încă niciodată, iar membrii ei nu au habar unde a dispărut și de ce nu și-a început activitatea.
Legea limbilor din ’89…
Solicitat de TIMPUL, viceprim-ministrul Tatiana Potâng a declarat că ideea de formare a acestei comisii a fost unul incorect, întrucât se ghida după o lege scrisă încă în anul 1989.
„Cel mai important la etapa actuală este să se determine clar mecanismul de funcționare a acestei comisii. Așa cum era constituită, ea nu avea competența de a aplica niște sancțiuni. Era o copie a unei comisii din anul 1999, care se baza pe un document scris încă din 1989, iar hotărârea de guvern din 2012, nu făcea decât să reînvie o lege scrisă până la independență”, a declarat Tatiana Potâng.
Viitorul limbilor vorbite în Moldova.
Pentru a reînvia activitatea acestei comisii, Tatiana Potâng afirmă că membrii acesteia trebuie să fie persoane din domeniul culturii, care au cunoștințele respective, pentru a putea coordona modalitatea de circulație a limbilor vorbite și scrise. Iar despre reînființarea comisiei speră să fie făcută până la finele lunii curente.
„Ar trebui să avem un program național complex, altul decât acela care există de la 1989. Cei care comit anumite greșeli să fie sancționați, deoarece astfel vom putea avea o cultură lingvistică de calitate la noi în țară”, a punctat Tatiana Potâng.
„Limbă amuţită, viaţă liniştită”
Întrebat unde s-a „pierdut” Comisia pentru Funcționarea Limbilor, raportorul Comisiei la guvern, Gheorghe Duca, a menționat: „Mi-e greu să spun de ce timp de doi ani nu s-au mișcat lucrurile din loc, dar nu cred că din cauza dezorganizării. Trebuie să fie adoptat regulamentul, ca ulterior comisia să se convoace în prima ședință”.
Șefa Centrului de Terminologie, Inga Druță, spune că actuala comisie trebuie să se ocupe de „nivelul de cunoaștere a limbii române de către alogloți, de legislația lingvistică, care, în multe cazuri, este depășită, de modul de scriere a etichetelor și înregistrare a denumirilor de întreprinderi și organizații”.
TIMPUL reamintește faptul că o Comisie republicană pentru controlul asupra realizării legislației privind funcționarea limbilor, instituită încă înainte de Independență, a dispărut subit la finele secolului trecut. Aceasta a fost reanimată la începutul verii trecute de către fostul viceprim-ministrul Mihai Moldovanu. Până în prezent au fost organizate doar două ședințe ale grupului de lucru privind constituirea Comisiei.