Actualitate

Avocații fac un pas înapoi și renunță la greva generală! Dorin Popescu: Avocații dau dovadă de mai multă înțelepciune decât autoritățile

Președintele Uniunii Avocaților spune că grație presiunilor făcute de avocați la adresa guvernanților, în Parlament a fost aprobată formula de compromis, potrivit căreia avocații nu pot și reținuți, arestați sau percheziționați fără acordul Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția cazurilor de corupere pasivă, corupere activă, trafic de influență și a infracțiunilor flagrante.

„Datorită protestelor, autorii amendamentelor au renunțat total la excluderea acelor garanții și au recunoscut public că aceste garanții urmează a fi păstrate. Mai ales că și președintele Maia Sandu a menționat că noi încă nu avem construit un stat de drept. Iar atât timp cât la așa un nivel se consideră că nu există stat de drept, garanțiile profesiei de avocat urmează a fi păstrate”, a spus președintele Uniunii Avocaților, Dorin Popescu.

Avocații spun că renunță la grevă și le dau răgaz guvernanților să amendeze legea, până la sfârșitul lunii aprilie, astfel încât să le ofere garanții suplimentare în exercitarea profesiei.

„A interveni pe lângă comisia juridică, numiri și imunități și Ministerul Justiției cu solicitarea privind formarea grupului de lucru până la 15 februarie 2022. Grupul de lucru urmează a fi constituit pentru modificarea legislației în vederea fortificării garanțiilor profesionale ale avocaților cu elaborarea și aprobarea proiectului până la data de 30 aprilie 2022. În cazul în care revendicările vor fi ignorate, Uniunea Avocaților își rezervă dreptul de la reveni la grevă. Prin hotărârea de astăzi avocații au dat dovadă de o înțelepciune mai mare decât autoritățile atunci când au inițiat amendarea legii”, a mai spus Dorin Popescu.

Membrii Consiliului Uniunii Avocaților se arată indignați de atitudinea guvernării în raport cu avocații și le cer guvernanților mai multă transparență și dialog cu instituțiile vizate atunci când aprobă legi.

„Ieșim din acest protest cu capul sus. În Uniunea Avocaților e cel mai mare potențial uman, ei ar trebui să vină după expertiză la noi, pentru că avem personalități notorii în domeniu care practică avocatura. Nu ne temem de modificările care s-au solicitat, noi suntem pentru, dar metoda prin care s-a încercat de a umbla la lege, de a nu ne asculta, de a nu face dialog cu noi. Nu știu dacă vor putea face un stat de drept fără Uniunea Avocaților. Din aceste considerente, vă implorăm, onorată guvernare, ascultați-ne! Noi vrem un stat de drept și un echilibru între instituții”, a spus Iurie Mărgineanu, avocat, membru al Consiliului Uniunii Avocaților.

Vă amintim că avocații s-au aflat în grevă generală în perioada 20-24 ianuarie, cerând retragerea din procedură parlamentară a amendamentului semnat de Olesea Stamate, potrivit căruia urma să fie exclusă prevederea prin care avocații nu pot fi reținuți, percheziționați, arestați decât cu acordul Consiliului Uniunii Avocaților.

 Într-un final, în Parlament a fost aprobată formula prin care avocații nu pot fi reținuți, percheziționați sau arestați fără acordul Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția cazurilor de corupție, trafic de influență și a infracțiunilor flagrante. Guvernanții spun că modificarea legii are loc în contextul în care combaterea corupției a devenit prioritatea zero a actualei puteri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *