Economie

Azerbaidjanul va dubla livrările de gaze către Europa

Azerbaidjanul intenționează să își dubleze cel puțin livrările de gaze către Europa, dar acest lucru va necesita timp și investiții. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, citat de AzerTAc, a stabilit acest obiectiv ambițios pe care Baku trebuie să îl atingă până în 2027.

Azerbaidjanul a crescut deja livrările de gaze către Europa cu 40% în 2022, iar potențialul de cerere este încă mare, a spus Aliyev. De asemenea, președintele a amintit memorandumul semnat recent cu autoritățile europene privind creșterea livrărilor de gaze, dar a recunoscut că nu va fi posibilă o creștere drastică a livrărilor dintr-o dată – sunt necesare investiții.

“Plănuim să creștem de cel puțin două ori exporturile de gaze către Europa. Adică, dacă anul trecut a fost de 9 miliarde de metri cubi, atunci în 2027 va fi de 18 miliarde de metri cubi, și poate chiar mai mult”, a declarat Ilham Aliyev.

Președintele Azerbaidjanului a menționat că țara sa lansează noi câmpuri pentru a crește aprovizionarea, iar cooperarea energetică dintre cele două țări poate fi consolidată și în alte sectoare energetice. Ca exemplu, Aliyev a citat dezvoltarea surselor de energie regenerabilă în republică, care creează un surplus de electricitate care ar putea fi trimis în Europa.

“Gazul, petrolul și energia electrică vor fi exportate pe continentul european. Pentru a realiza acest lucru, sunt în curs de elaborare programe specifice și poate că este puțin cam devreme pentru a vorbi despre acest lucru. Dar sper că în următoarele 6-7 luni se vor face progrese serioase în acest domeniu”, a declarat președintele Azerbaidjanului.

În urma izbucnirii războiului din Ucraina și a reducerii livrărilor de gaz rusesc, autoritățile europene au căutat rapid furnizori alternativi de combustibil pentru a reduce impactul crizei energetice. Locul gazului rusesc pe piața europeană a fost deja luat de gazul natural lichefiat (GNL) american. În plus, Qatar, Algeria, Algeria, Azerbaidjan, Norvegia și alte țări care pot crește aprovizionarea cu gaze naturale a Europei caută, de asemenea, să-și mărească cota de piață. Deși prețurile europene la gaze s-au stabilizat, ele sunt încă de 3-4 ori mai mari decât anul trecut. O mie de metri cubi de gaz la cel mai mare hub de gaze din Olanda s-a tranzacționat la 7 octombrie la prețul de 1638 de dolari.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *