Actualitate

Azi se împlinesc 9 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009. Oamenii au ieșit în stradă pentru a comemora victimile

Pe 7 aprilie 2009 mii de oameni s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale pentru a-și exprima nemulțumirea față de rezultatele alegerilor parlamentare care au avut loc cu două zile înainte, pe 5 aprilie, și care le ofereau comuniștilor încă un mandat de patru ani la guvernare, aceștia câștigând alegerile cu un rezultat de circa 50% din totalul voturilor alegătorilor.

Protestatarii au venit în Piață cu convingerea că alegerile au fost fraudate și au cerut alegeri anticipate.

În seara zilei de 7 aprilie 2009 protestele au degenerat în mai multe acțiuni cu caracter violent. Câțiva dintre protestatari au devastat clădirea Parlamentului și a Președinției. Au fost distruse multe bunuri și ate importante, printre care și Declarația de Independență a Republicii Moldova.

Forțele de ordine au încercat că disperseze mulțimea utilizând gaze lacrimogene, protestatarii, la rândul lor, au aruncat în polițiști și în geamurile celor două instituții cu pietre. Noaptea, mai mulți tineri au fost bătuți, iar unul dintre ei, Valeriu Boboc, a murit.

În privința evenimentelor din 7 aprilie 2009 au fost pornite mai multe cauze penale, printre care au fost vizați și peste 40 de polițiști, 16 dintre cau au primit sentințe de condamnare. Totuși, până astăzi, la aproape un deceniu de la „Revoluția Twitter” mai rămân o mulțime de întrebări fără răspuns.

Azi, începând cu ora 10:00, în PMAN are loc un meeting de comemorare a victimelor violențelor din 7 aprilie.

Sursa: Realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *